loader
Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare

Elite Business Women te invata cum sa atragi finantare

Un hotel in valoare de 10 milioane de EURO, construit prin Ajutor de Stat

Elite Business Women, un club dedicat femeilor antreprenor din tara si din strainatate, prezinta o analiza cu privire la sursele de finantare pe care antreprenorii le au la dispozitie.

Conform Roxanei Mircea, consultant in atragerea de fonduri UE si membra a Elite Business Women, realizeaza un top al industriilor care accesat finantari externe fie prin fonduri UE sau ajutoare de stat. Un TOP 5 cu industrii bazate pe finantari externe arata astfel:

  • industria automotive;
  • productie, mobila, textile, detergenti, tractoare, alimentara (biscuiti, inghetata, mezeluri etc);
  • IT;
  • turism (extindere, construire, dotare hoteluri);
  • colectare si reciclare deseuri.

Cat priveste strategia Romaniei de atragere de fonduri UE, Roxana Mircea afirma ca in general, fondurile europene destinate IMM-urilor au fost absorbite, au fost axe unde concurenta a fost si de 400%. Consultantul in fonduri UE atrage atentia ca problema Romaniei ramane lipsa proiectelor de infrastructura care limiteaza activitatea, iar finalizarea proiectelor de transport ar ajuta cu o crestere de cel putin 500% in atragerea si implementarea proiectelor cu fonduri UE si ajutoare de stat; reamintim doar cateva investitii de peste 5 miliarde euro: Audi, Mitsubishi, Volkswagen, Jaguar, pe care Romania le-a ratat din pricina lipsei infrastructurii, in ultimii 7 ani. Aceste investitii ar fi generat direct peste 10.000 de locuri de munca si dezvoltarea pe orizontala a altor cel putin cateva sute de companii mai mici.

Ca tara, am inceput deja negocierile pentru urmatoarea perioada 2021-2027; iar strategia Romaniei ar trebui sa plece de la realitatea economica si de la nevoile de dezvoltare ale companiilor prin consultari cu Asociatiile de profil, Patronate”, declara Roxana Mircea, consultant in fonduri UE si membra a Elite Business Women.

In viziunea consultantului Roxana Mircea, o industrie poate sa creasca cu minim 20%; un exemplu ar fi productia, in general, textilele sunt domenii eligibile atat pe fonduri UE, unde pot primi pana la 90% nerambursabil daca sunt micro sau 70%-companii mici (maximum 49 de angajati), cat si pe Ajutor de Stat unde primesc 50% nerambursabil inclusiv companiile mari (+249 de angajati). Romanii pot accesa fonduri pentru construirea unei hale de la 0 si echipamente sau pentru extinderea halei actuale sau doar achizitie simpla de echipamente de productie, software.

Analiza comunicata are la baza proiecte proprii cu fonduri UE sau Ajutoare de Stat pe care consultantul Roxana Mircea le-a castigat impreuna cu clientii sai, pe parcursul ultimilor 10 ani. Dintre acestea, mentionam:

  • hoteluri (deja construit - in valoare de 10 milioane de euro, la Brasov ce a beneficiat de un Ajutor de Stat de 3,6 milioane euro); in constructie -Techirghiol, Campulung (hoteluri cu valoare de circa 1,3 milioane euro, fiecare);
  • fabrici de productie: mobila, textile, biscuiti (proiect de 36 milioane de euro la Craiova, ce a beneficiat de un Ajutor de Stat de circa 6,6 milioane euro);
  • reciclare-POR 2.2;
  • productie genti-Schema pe costuri salariale -HG 332/2014;
  • confectii metalice-Schema pe costuri salariale-HG 332/2014;
  • utilaje de constructii-POR 2.1;
  • software;
  • productie obiecte sanitare, celuloza, parchet, mase plastice-HG 495-scutirea de la plata certificatelor verzi.

Roxana Mircea vorbeste si despre greselile pe care le fac antreprenorii romani atunci cand vor sa acceseze fonduri UE. Printre cele mai intalnite sunt cele legate de partenerul cu care pleaca la drum, nu isi aleg consultantul pe baza experientei specifice, dovedite, strict pe axa respectiva, nu responsabilizeaza consultantul cu penalitati pentru un esec din culpa exclusiva a acestuia, nu aloca resursa umana pentru implementarea proiectului, nu sunt rigurosi cu documentatia care trebuie pregatita, isi supradimensioneaza proiectul fara a asigura cofinantarea.

Alte analize despre cum sa atragi surse de finantare cu scopul de a accelera afacerea ta, poti sa descoperi in data de 12 decembrie in cadrul evenimentului „EBC Bucuresti: Expansiune prin atragere de capital”, organizat de Elite Business Women.

Despre Elite Business Women

Elite Business Women reprezinta un club de afaceri si o comunitate de business de peste 10.000 persoane, cea mai dinamica prezenta locala dar si internationala, in Bucuresti, Constanta, Cluj, Sibiu, Timisoara, Londra, Lisabona si Roma. Clubul dedicat femeilor antreprenor detine o platforma online pentru promovarea povestilor la feminin.Elite Business Women este parte din WEGate European Commission si parte din Advisory Board Women in Business. Elite Business Women a fost nominalizat la categoria Best Social Impact at Central Eastern Europe Awards for Start Ups. De-a lungul celor 4 ani de functionare, Elite Business Women a organizat peste 160 de evenimente de business, 50 in tara si 15 in strainatate. Elite Business Women este fondat de Bianca Tudor si condus pe Bucuresti de Ioana Arsenie.

Pentru detalii va rugam sa ne vizitati pe https://ebw.business si pe pagina de facebook https://www.facebook.com/EliteBusinessWomen/

Autori

foto
ELITE BUSINESS WOMEN SRL