loader
[eJobs index salarial] Harta salariilor: topul judetelor si domeniilor cu cele mai mari salarii in 2022

[eJobs index salarial] Harta salariilor: topul judetelor si domeniilor cu cele mai mari salarii in 2022

2022 a fost un an in care balanta de pe piata muncii a fost inclinata in favoarea candidatilor si angajatilor

Cu peste 400.000 de joburi noi postate pe eJobs.ro si cresteri salariale in aproape toate domeniile de activitate, 2022 a fost un an in care balanta de pe piata muncii a fost inclinata in favoarea candidatilor si angajatilor. Au fost cu 14,1% mai multe joburi noi fata de 2021 si cu 5,5% mai multe decat in 2019, anteriorul an comparabil, in termeni de dinamica si context, cu 2022.

A fost anul in care candidatii si angajatii au putut face un slalom foarte avantajos lor printre ofertele din piata si asteptarile pe care le au de la angajatori. Chiar si in contextul proximitatii fata de o zona de razboi si al cresterii inflatiei, in 2022, schimbarea jobului sau obtinerea unei majorari salariale au reprezentat obiective destul de usor de atins pentru o categorie extinsa de candidati, atat din punctul de vedere al nivelului de experienta avut, cat si al distributiei geografice”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, judetele cu cele mai mari salarii in 2022 au fost Bucuresti, cu o medie salariala neta de 4.500 de lei; Cluj, cu 4.100 de lei, Timis (4.000 de lei), Sibiu, Brasov, Iasi si Ilfov - fiecare cu cate 3.500 de lei net. Aproape identic arata si topul judetelor care au angajat cel mai mult anul acesta. Pe primul loc se afla Capitala, urmata de Cluj si Timis, urmatoarele doua locuri fiind disputate de Iasi si Ilfov. Alte judete in care salariul mediu net depaseste pragul de 3.000 de lei sunt Bihor (3.500 de lei), Constanta (3.200 de lei) si Dolj (3.200 de lei).

De cealalta parte a clasamentului, se afla judete precum Gorj, Vaslui, Mehedinti, Bacau sau Ialomita, unde mediile salariale oscileaza intre 2.700 si 3.000 de lei net. „Sigur ca aceste valori sunt corelate cu un numar semnificativ mai mic de joburi disponibile in aceste judete, de companii care au sediul sau sucursale aici, dar si de distributia candidatilor pe nivele de experienta. Vorbim despre zone din care vin multi candidati care se califica in special pentru joburi entry level”, completeaza Bogdan Badea. Domeniile cu cele mai multe pozitii deschise in aceste judete sunt retailul, serviciile, turismul sau industria alimentara.

Cel mai bine platiti in 2022 au fost angajatii din IT, care, cu un salariu mediu net de 6.000 de lei pe luna, domina detasat ierarhia. Cei care lucreaza in project management ocupa cea de-a doua pozitie, cu o medie salariala de 5.000 de lei, dupa cum arata datele Salario. Angajatii din banking castiga, in medie, 4.300 de lei lunar, iar cei din telecomunicatii si constructii 4.200 de lei. Salarii medii de 4.000 de lei au mai fost inregistrate in inginerie, auto / echipamente, medicina, e-commerce, audit / consultanta ori asigurari.

In ceea ce priveste castigurile salariale, piata muncii a avut dintotdeauna un paradox care e putin probabil sa se schimbe intr-un viitor apropiat. Mai exact, domeniile care au angajat cel mai mult nu au fost intotdeauna si cele in care s-a castigat cel mai bine. Asta pentru ca acolo unde vedem despre volume foarte mari in recrutare, vorbim si de o pondere mare a angajatilor pe pozitii entry level. De aceea, vom regasi domenii precum retailul, serviciile, industria alimentara sau turismul in topul celor mai mari angajatori din Romania, la distanta considerabila de urmatoarele clasate, insa undeva in a doua parte a ierarhiei atunci cand facem o evaluare in functie de salarii”, explica Bogdan Badea.

Astfel, dupa cum arata datele Salario, pentru retail a fost inregistrat un salariu mediu de 3.200 de lei anul acesta, pentru industria alimentara si turism de 3.000 de lei, iar pentru call center de 2.800 de lei.

In acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, sunt disponibile peste 25.000 de locuri de munca. Peste 480.000 de specialisti si-au introdus veniturile pana in prezent in Salario comparatorul de salarii marca eJobs.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu 4,8+ milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL