loader
Digitalizarea ar creste veniturile companiilor de petrol si gaze cu 10% si ar scadea costurile operationale cu 8,5%, in urmatorii cinci ani - studiu PwC

Digitalizarea ar creste veniturile companiilor de petrol si gaze cu 10% si ar scadea costurile operationale cu 8,5%, in urmatorii cinci ani - studiu PwC

Autor: Andreea Mitirita, Partener PwC Romania

Companiile de petrol si gaze estimeaza ca implementarea de solutii digitale le va aduce o crestere, in medie, cu 10% a veniturilor, datorita reducerii timpului de demarare a proiectelor si majorarii productiei, in urmatorii cinci ani, arata raportul ”2020 Digital Operations study for oil and gas”, realizat de PwC in randul a peste 200 de companii de profil la nivel global. In acelasi timp, aceste companii anticipeaza o scadere cu 8,5% a costurilor ca urmare a imbunatatirii eficientei operationale.

Cu toate ca majoritatea directorilor din sectorul de petrol si gaze sunt constienti de castigurile obtinute din digitalizare, doar 7% spun ca organizatiile lor sunt avansate in procesul de digitalizare a operatiunilor, iar 70% ca se afla inca la inceput. Cele mai avansate digital sunt companiile din industria chimica, urmate de cele de petrol si gaze si cele de utilitati.

Companiile de petrol si gaze s-au confruntat cu provocari foarte mari in ceea ce priveste eficienta, durabilitatea si rentabilitatea inainte de COVID-19. Ca urmare a pandemiei, preturile s-au prabusit, astfel incat urgenta de a aborda aceste probleme a crescut dramatic. Unul dintre cele mai clare si viabile raspunsuri la aceste provocari sistemice este acela de a accelera strategiile de digitalizare pentru a deveni mai rezistente la astfel de socuri si pentru a ramane atractive pentru investitori.

Pregatirea insuficienta, lipsa talentelor, modelul de operare si cultura sunt percepute drept principalele bariere in calea transformarii digitale, respectiv adoptarea solutiilor si aplicatiilor digitale.

Top cinci tehnologii vizate de companiile de petrol si gaze

Sondajul realizat de PwC a constatat ca directorii din sectorul de petrol si gaze vad cel mai mult potential in acele tehnologii care combina datele si analizele. Primele cinci tehnologii sau tehnologii vizate pentru implementare sunt:

Sisteme de executie a productiei (MES) care leaga echipamente individuale cu sistemul de planificare a resurselor (ERP) al companiei, facilitand coordonarea operatiunilor.

Cloud computing care permite companiei sa gestioneze volume mari de date generate in operatiuni si imbunatateste calitatea datelor, disponibilitatea acestora si transparenta.

Analize energetice care sustin optimizarea consumului de energie si a costurilor in cadrul operatiunilor companiei

Conectivitate si Internet of Things (IoT) in care masinile poarta senzori care sustin monitorizarea la distanta a performantei si integrarea eficienta a echipamentelor

Machine Learning (invatarea automata) pentru analizarea datelor si identificarea tiparelor si deficientelor operationale care pot fi utilizate pentru a imbunatati eficienta, de exemplu in mentenanta predictiva

Pre-COVID-19, factorii de decizie, investitorii si populatia au pus presiune pe companiile de petrol si gaze sa reduca investitiile in operatiuni traditionale cu consum de carbon in favoarea surselor regenerabile de energie si sa reduca sau sa elimine eventual emisiile de gaze cu efect de sera in productie si altele operatiuni. Aceste elemente vin sa sublinieze inca o data necesitatea adoptarii noilor tehnologii.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL