loader

Criza de talent afecteaza abilitatea companiilor de a tine pasul cu schimbarile, arata studiul KPMG CIO 2016

Mai multi Directori IT decat oricand in ultimul deceniu raporteaza direct catre CEO (34 procente) cu 10% mai mult decat anul trecut, conform studiului realizat de Harvey Nash si KPMG in 2016. Mai mult, Directorii IT care raporteaza direct catre CEO sunt cei mai fericiti deoarece 87% dintre acestia admit ca se simt impliniti din punct de vedere profesional.

Concluziile studiului KPMG evidentiaza de asemenea faptul ca prioritatile CIO sunt intr-o continua schimbare, scotand in evidenta ca directorii executivi se concentreaza mai mult pe proiecte IT ce aduc bani companiei (aproximativ doua treimi) si mai putin pe proiecte care reduc costurile (37%). In realitate, unele dintre prioritatile traditionale ale Directorilor IT au inregistrat o diminuare a importantei lor de-a lungul ultimilor patru ani. De exemplu, Cresterea eficientei operationale a scazut cu 16%, iar asigurarea unei performante stabile a departamentului IT a scazut cu 27% ca prioritati pe agenda CIO.

 

Cu toate acestea, studiul dezvaluie ca, in ciuda creativitatii si influentei crescute in cadrul organizatiei, Directorii IT intampina probleme semnificative datorate lipsei competentelor tehnologice ce se manifesta de aproape un deceniu, odata cu perioada Marii Recesiuni. Aproximativ doua treimi (65%) dintre CIO afirma ca lipsa de talent (in IT) va impiedica organizatiile sa tina pasul cu ritmul schimbarilor, valoare in crestere cu 10% fata de evaluarea facuta anul trecut. Pentru al doilea an consecutiv, competentele privitoare la Analiza datelor (En: Data Analytics) sunt in continuare la cea mai mare cautare, acumuland 39% din raspunsurile celor intervievati. Cele mai ravnite competente cautate de companii sunt cele digitale dar si cele referitoare la strategia IT, conform acestui studiu.

 

Mai mult ca niciodata, studiul releva o crestere incontestabila privind influenta functiei CIO. Schimbari si mai semnificative se intampla cu Directorii IT din cadrul companiilor mai mici, deoarece rezultatele studiului au aratat ca acestia petrec de cinci ori mai mult timp lucrand pe proiecte cu vizibilitate externa, precum dezvoltarea de relatii cu alte parti interesate (din interiorul companiei sau din afara acesteia) sau strategii de dezvoltare, in detrimentul unor activitati traditionale IT precum administrarea sistemelor si a infrastructurii.

 

“La nivel global, Directorii IT se bucura de o influenta fara precedent”, afirma Mihai Rada, Director in cadrul departamentului de Consultanta IT, KPMG Romania. “Profilul unui CIO se schimba cu siguranta. Liderii IT continua sa se defineasca ca generatori de valoare si nu doar o piesa de ‘sprijin’ in cadrul organizatiei. Majoritatea Directorilor IT se asteapta ca influenta lor strategica sa creasca in viitor. Adaptabilitatea si abilitatea de a genera valoare in vremuri tulburi devin competente absolut necesare pentru Directorii IT de astazi”, continua el.

 

Studiul KPMG a aratat ca trei din zece organizatii au fost nevoite sa raspunda unor incidente de securitate IT sau unor atacuri cibernetice in ultimii doi ani. Sapte din zece CIO sunt cel mai ingrijorati de atacurile cibernetice realizate de factori externi cu intentii criminale, in timp ce aproape jumatate cred ca hackerii amatori reprezinta un risc ridicat pentru organizatie. Doar patru din zece sunt de parere ca persoane cu acces in interiorul companiilor – actuali sau fosti angajati - prezinta un risc cibernetic comparabil cu factorii externi.

 

“Experienta noastra ne-a demonstrat ca, in ceea ce priveste incidentele cibernetice, o proportie din ce in ce mai mare isi are originile in interiorul organizatiilor”, explica Gheorghe Vlad, Senior Manager in departamentul Consulanta IT din cadrul KPMG Romania. ”Dar rezultatele studiului ne arata ca Directorii IT nu sunt foarte preocupati in aceasta privinta. Oare Directorii IT omit cu buna stiinta aceste amenintari sau doar supraestimeaza amenintarile atacurilor cibernetice organizate?”, continua el. “Vedem ca din punct de vedere al Directorilor IT exista un nivel al increderii intr-o continua crestere in ceea ce priveste abilitatea Conducerii de a recunoaste riscurile generate de atacurile cibernetice, dar acest lucru nu va proteja organizatia de amenintarile generate din interiorul acesteia”, concluzioneaza el.

 



Ne aflam in zorii unor dezvoltari semnificative in cea de-a patra Revolutie Industriala. Aceasta aduce noi provocari Directorilor IT si observam aparitia unor Directori IT Creativi care sunt in aceeasi masura implicati in strategia informationala, tehnologica, dar si cea a afacerii, si devin in acelasi timp inovatori in ceea ce priveste modelele de afaceri. Acest tip de „CIO Creativi” se indeparteaza de concepul ca functia IT trebuie doar “sa tina lumina aprinsa” si conduce catre o implicare activa in a crea valoare pentru organizatie.

 

Alte concluzii ale Studiului CIO Survey 2016 efectuat de Harvey Nash in colaborare cu KPMG sunt prezentate mai jos:

 

? Prezenta femeilor in roluri de conducere IT a crescut cu o treime - de la 6 la 9 la suta in ultimul an;
? Una din cinci organizatii are acum un Chief Digital Officer (CDO), aproape de trei ori mai multe fata de 2014;
? Aproape jumatate dintre CIO raporteaza pierderile de date si riscurile cu privire la protectia datelor in general ca fiind cele mai mari dificultati cu privire la adoptarea tehnologiilor cloud;
? Doar o cincime dintre CIO se simt increzatori ca organizatia lor este foarte bine pregatita sa identifice si sa raspunda atacurilor cibernetice, comparativ cu aproape o treime in 2014;
? Rezultatele sondajului din acest an arata modul in care se schimba motivele pentru care companiile externalizeaza: acest proces urmareste atragerea de competente si flexibilitate cu privire la resurse si mai putin nevoia de a economisi bani.


Pentru mai multe informatii despre acest studiu si pentru a solicita o copie completa a rezultatelor, puteti vizita site-ul: www.hnkpmgciosurvey.com

 

Despre Studiu

Studiul realizat de Grupul Harvey Nash in colaborare cu KPMG, privind Directorii IT este cel mai mare studiu de acest gen din lume in ceea ce priveste numarul respondentilor. Studiul a inclus 3,352 de Directori IT si lideri din domeniul tehnologiei si a fost efectuat intre 12 Decembrie 2015 si 10 Aprilie 2016, in 82 de tari.

 

Autori

foto
KPMG ROMANIA SRL