loader
Costul orar al fortei de munca in trimestrul II, in crestere cu 5,7% fata de primele trei luni (INS)

Costul orar al fortei de munca in trimestrul II, in crestere cu 5,7% fata de primele trei luni (INS)

Conform INS, costul orar al fortei de munca e in crestere fata de primele trei luni ale anului si raportat la aceeasi perioada a anului trecut, informeaza AGERPRES

Costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat in trimestrul II 2019 o rata de crestere de 5,7% fata de primele trei luni ale anului si de 12,46% raportat la aceeasi perioada a anului anterior, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

Fata de trimestrul I 2019, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in trimestrul II in toate activitatile economice. Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (21,68%), in intermedieri financiare si asigurari (16,88%) si in tranzactii imobiliare (11,43%).

Cele mai mici cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) au avut loc in constructii (2,05%), in activitati profesionale, stiintifice si tehnice (2,89%) si in informatii si comunicatii (2,98%).

Fata de trimestrul anterior, cresterea componentei cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a fost in trimestrul II 2019 de 5,66%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 7,25%.

Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in trimestrul II 2019 in toate activitatile economice. Cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in activitatile de invatamant (21,81%), ca efect al aplicarii prevederilor legale, respectiv in constructii (18,28%) si in activitati de spectacole, culturale si recreative (17,78%).

Cresterile cele mai mici ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au inregistrat in trimestrul II 2019, comparativ cu aceeasi perioada din 2018, in informatii si comunicatii (6,67%), in industria extractiva (7,48%), in sanatate si asistenta sociala (8,09%) si in intermedieri financiare si asigurari (8,47%).

Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent pentru componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a fost de 12,51%, iar pentru componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 10,87%.

"Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendintelor costurilor orare suportate de angajator cu forta de munca salariata", precizeaza INS.

 AGERPRES/(AS - editor: Oana Tilica, editor online: Gabriela Badea)

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES