loader

Comisia Europeana extinde pana in iunie 2016 ajutoarele pentru agricultorii europeni, in urma embargoului rus

Comisia Europeana a aprobat, vineri, oficial, extinderea, pana in iunie 2016, a ajutoarelor destinate agricultorilor europeni pentru atenuarea consecintelor embargoului impus de Rusia in cazul importurilor de produse agroalimentare din Uniunea Europeana, informeaza agentia EFE.

Potrivit AGERPRES, masurile de sprijin pentru sectoarele de legume si fructe si lapte au fost adoptate in urma cu un an, ca raspuns la decizia de a 'inchide poarta' pentru produsele euro-pene, o forma de represalii pentru pozitia Bruxelles-ului fata de criza dintre Rusia si Ucraina.

 

'Masurile semnificative luate pana in prezent de Uniunea Europeana au demonstrat solidaritatea UE cu agricultorii, dupa veto-ul rus. Aceste masuri au jucat un rol im-portant pentru atenuarea consecintelor deciziei Moscovei si, de aceea, au fost pre-lungite', a subliniat comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan.


'Este necesar sa se continue cu masurile de securitate pentru a oferi garantii producatorilor de legume, fructe si produse lactate, care se confrunta cu o situatie dificila din cauza embargoului', a adaugat oficialul european.


Pentru sectorul de lactate, masurile vor consta in achizitii publice si ajutor pentru depozitare privata, atat a untului, cat si a laptelui praf degresat.


In ceea ce priveste legumele si fructele, CE a propus extinderea, pana la 30 iunie 2016, a masurilor ce au expirat in 30 iunie 2015 si care vizau cea mai mare parte a grupurilor de produse din aceasta categorie (inclusiv piersicile si nectarinele).
Aceste masuri constau in preluarea acestor produse pentru libera distributie de catre organizatiile de caritate sau pentru alte scopuri, precum hrana animalelor, compost sau distilare.


CE a explicat ca aceste cantitati vor fi distribuite intre statele membre care au exportat 'cantitati semnificative in Rusia, in ultimii trei ani'.


In plus, o cantitate semnificativa, ce nu va depasi 3.000 de tone, ar putea fi retrasa in toate tarile pentru a putea fi stabilizata piata.


Reprezentantii de la Bruxelles au precizat ca, in cazuri de interventii, autoritatile publice cumpara cantitatile oferite de operatorii privati la un pret fix si pana la 109.000 tone de lapte praf degresat si 50.000 tone de unt. O data atinse aceste vol-ume, interventia va putea continua, dar in sistem de licitatii.


Daca se opteaza pentru depozitarea privata, proprietarul bunurilor isi ia angajamen-tul de a le retrage de pe piata pentru o anumita perioada de timp si de a le pastra si primeste ajutoare pentru o parte din cheltuielile de inmagazinare.


Pana in prezent, de la inceputul programului, in septembrie 2014, au fost oferite 108.652 tone de unt si 40.045 tone de lapte praf degresat pentru inmagazinare privata.


In ceea ce priveste legumele si fructele, masurile implementate pana la 30 iunie au permis retragerea de pe piata a 770.000 tone, cu un ajutor de 155 milioane euro.


Sursa: AGERPRES/(AS — autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilica)

www.agerpres.ro
 

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES