loader
Campionii aplicarilor: candidatii fara experienta si cei din categoria entry level aplica de doua ori mai mult decat anul trecut

Campionii aplicarilor: candidatii fara experienta si cei din categoria entry level aplica de doua ori mai mult decat anul trecut

In cifre absolute, cele mai multe aplicari au venit din partea celor care intra in categoria entry level, adica au o experienta profesionala cuprinsa intre 0 si 2 ani

Tinerii fara experienta in munca si cei din categoria entry level (0-2 ani de experienta) sunt segmentele profesionale care inregistreaza cele mai mari cresteri ale numarului mediu de aplicari in comparatie cu anul trecut. In ultima luna, numarul de aplicari s-a dublat fata de aceeasi perioada a lui 2020. Candidatii fara experienta au avut in luna februarie aproape 225.000 de aplicari, in timp ce in urma cu un an numarul depasea cu putin pragul de 100.000.

In cifre absolute, cele mai multe aplicari au venit din partea celor care intra in categoria entry level, adica au o experienta profesionala cuprinsa intre 0 si 2 ani. ”Procentual, numarul mediu de aplicari a crescut cu 50% fata de anul trecut. In cifre clare, insa, avem aproximativ 500.000 de aplicari care vin, lunar, din aceasta zona de candidati. Ei au fost revelatia anului 2020 si se pare ca raman si revelatia anului 2021. Anul trecut, ei insumau circa 300.000 de aplicari, lunar”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.

Candidatii cu ceva mai multa experienta in piata, respectiv 2-5 ani, adica aceia care fac parte din segmentul mid-level au avut o crestere cu 29% a numarului mediu de aplicari fata de luna februarie a anului trecut. In total, au fost 422.000 de aplicari. Tot cu aproape o treime a crescut si rata aplicarilor pentru specialisti (23%), in timp ce managerii, desi aplica mai mult decat anul trecut, par sa fie, totusi, cei care cantaresc cel mai mult decizia de a-si schimba jobul. ”Pentru un manager schimbarea jobului presupune existenta unui intreg set de conditii, de la amploarea responsabilitatilor, a proiectelor, pana la oportunitati de crestere ulterioara, salariu, echipa sau reputatia companiei. De aceea, la acest nivel, miscarile se fac mai greu si vedem mai multa stabilitate. In plus, un manager care schimba foarte des joburile poate ridica si anumite semne de intrebare pentru un viitor angajator”, explica Bogdan Badea. Cu toate acestea, lunar, pe eJobs.ro sunt inregistrate peste 140.000 de aplicari ale partea managerilor si executivilor. In 2020, media aplicarilor lunare pemtru aceeasi categorie era de 125.000.

Daca tinerii fara experienta sau cu un nivel de experienta de cel mult doi ani aplica preponderent in domenii precum retail, servicii, call center / BPO sau marketing / publicitate, PR, aplicarile specialistilor, ale celor din zona mid-level sau ale managerilor vizeaza mai degraba domenii pentru IT, banking, telecom sau farma.

In acest moment, peste 23.000 de locuri de munca pentru Romania si strainatate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cele 4,6 milioane de CV-uri si cele peste 1,3 milioane de aplicari lunare constituie cea mai mare baza de candidati activi din Romania. Mai mult de 2 milioane de utilizatori unici folosesc in fiecare luna serviciile platformei eJobs.ro, iar zilnic sunt actualizate 7.000 de CV-uri.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL