loader
Aproape 70.000 de joburi pentru specialisti si manageri au fost postate de la inceputul anului

Aproape 70.000 de joburi pentru specialisti si manageri au fost postate de la inceputul anului

Retailul, constructiile si serviciile sunt domeniile care au angajat cel mai mult pentru aceste pozitii

Aproape 70.000 de joburi noi au fost postate de la inceputul anului si pana acum pentru candidatii care se incadreaza in zona de specialisti si manageri. Numarul reprezinta aproximativ 25% din totalul joburilor scoase in piata in 2023, pentru toate nivelurile de cariera si pregatire.

Specialistii, seniorii si managerii reprezinta categoriile profesionale cele mai stabile pentru ca vorbim despre candidati care se afla intr-un punct de maturitate profesionala, care, teoretic, au ajuns la un nivel de recunoastere si recompensare materiala ce ii determina sa faca schimbari destul de greu. Orice miscare in cariera trebuie sa insemne un pas inainte semnificativ, fie ca este vorba despre salariu sau de expunerea profesionala pe care o aduce. Tocmai de aceea, inclusiv in perioadele mai dificile din punct de vedere economic, ii vedem mult mai putin dispusi la schimbare decat pe candidatii din segmentul entry-level, sa spunem”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.

Domeniile care au scos anul acesta cele mai multe pozitii de specialisti au fost retail (17.500 de joburi noi), constructii (9.100 de joburi noi), servicii (6.500 de joburi noi), automotive (4.900 de joburi noi) si transport / logistica (4.700 de joburi noi). In ceea ce-i priveste pe manageri, cel mai cautati au fost de catre angajatorii din retail, cu 6.000 de pozitii postate; industria alimentara, cu 2.600 de pozitii; turism (2.100 de joburi noi), constructii, productie sau banking si servicii financiare – fiecare cu peste 1.500 de pozitii.

Din cele peste 9,3 milioane de aplicari depuse din ianuarie si pana acum, peste 2,7 milioane de aplicari au venit din partea managerilor si specialistilor. ”O treime din aplicari vine din partea acestor doua categorii de candidati, insa, daca le separam si facem o disociere, observam ca specialistii aplica peste doua ori mai mult decat managerii. O explicatie pentru aceasta statistica sta in faptul ca managerii sunt obisnuiti mai degraba sa fie „vanati” de recrutori si mai rar decat oricare alt segment de candidati aleg sa aplice proactiv pentru un job”, adauga Bogdan Badea.

Domeniile care prezinta cel mai mult interes pentru specialisti sunt retail, constructii, servicii, productie si industria alimentara, in timp ce in topul domeniilor preferate de manageri apar si serviciile, bankingul sau marketing / advertising / PR. „Un aspect interesant in comportamentul de aplicare pe aceste doua segmente este faptul ca sunt mult mai putin interesati de joburile remote decat ceilalti candidati. Astfel, daca la nivel general media aplicarilor pentru joburile remote este undeva la 15% din totalul de aplicari, in cazul specialistilor si managerilor procentul scade la maximum 5%”, puncteaza Bogdan Badea.

Cei mai activi candidati pe aceste segmente au fost cei din Bucuresti, Cluj – Napoca, Timisoara, Brasov, Iasi si Craiova. Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu net, la nivel national, pentru specialistii care au cel putin 5 ani de experienta este de 5.000 de lei pe luna. Asteptarile salariale ale acestor candidati se ridica, insa, la 7.000 de lei pe luna.

In acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, sunt disponibile peste 27.000 de locuri de munca.

                                                                                                               

                                                                                                              ***

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu +5 milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL