loader
Angajatii din intreaga lume se simt singuri, deconectati si lipsiti de control

Angajatii din intreaga lume se simt singuri, deconectati si lipsiti de control

Acestia cauta oportunitati de dezvoltare personala si apeleaza la AI pentru ajutor

Un studiu global arata ca peste 75% dintre oameni se simt „blocati” pe plan personal si profesional

• 88% dintre oameni spun ca sensul succesului s-a schimbat de cand a inceput pandemia

• 85% dintre oameni doresc ca tehnologia sa ii ajute sa si defineasca viitorul

Oamenii apeleaza la roboti pentru a-si sustine dezvoltarea carierei, dupa ce pandemia COVID-19 i-a facut sa se simta singuri si deconectati de la propria viata, potrivit unui nou studiu realizat de Oracle si Workplace Intelligence, o firma de cercetare si consultanta in domeniul resurselor umane. Studiul realizat pe un esantion de peste 14.600 de angajati, manageri, lideri de resurse umane si directori de nivel C din 13 tari a constatat ca oamenii din intreaga lume s-au simtit blocati in viata personala si profesionala, dar sunt pregatiti sa recapete controlul asupra viitorului lor.

Forta de munca globala se simte singura, deconectata si lipsita de control

Mai mult de un an de izolare si incertitudinea continua cauzata de pandemie i-au lasat pe multi lucratori intr-o stare de confuzie emotionala, cu sentimentul ca vietile si carierele lor sunt scapate de sub control.

• 80 la suta dintre oameni au fost afectati negativ in ultimul an, multi dintre ei avand dificultati financiare (29 la suta), suferind de o degradare a sanatatii mintale (28 la suta), fiind lipsiti de motivatie in cariera (25 la suta) si simtindu-se deconectati de la propria viata (23 la suta).

• 62 la suta au considerat ca anul 2021 a fost cel mai stresant an la locul de munca de pana acum. Mai mult de jumatate (52 la suta) dintre oameni (52 la suta) s-au luptat cu sanatatea mintala la locul de munca, mai mult in 2021 decat in 2020.

• Numarul persoanelor care simt ca au un control redus sau chiar inexistent asupra vietii personale si profesionale s-a dublat de la inceputul pandemiei. Oamenii au remarcat ca au pierdut controlul asupra viitorului (43 la suta); vietii personale (46 la suta); carierei (41 la suta); si relatiilor (39 la suta).

• 76 la suta dintre oameni se simt blocati in viata personala, simtind anxietate cu privire la viitorul lor (31 la suta); prinsi in aceeasi rutina (27 la suta); si mai multa singuratate ca niciodata (26 la suta).

Oamenii sunt motivati sa faca schimbari, dar se confrunta cu mari provocari

In ciuda luptelor din ultimul an, oamenii din intreaga lume sunt dornici sa faca schimbari in viata lor profesionala.

• 93 la suta dintre oameni au folosit anul trecut pentru a reflecta asupra vietii lor si 88 la suta au declarat ca semnificatia succesului s-a schimbat pentru ei de la pandemie, echilibrul dintre viata profesionala si cea privata (42 la suta), sanatatea mintala (37 la suta) si flexibilitatea la locul de munca (33 la suta) fiind acum prioritatile principale.

• 75 la suta se simt blocati din punct de vedere profesional, deoarece nu au oportunitati de crestere pentru a progresa in cariera (25 la suta) si sunt prea coplesiti pentru a face schimbari (22 la suta).

• 70 la suta dintre oameni spun ca sentimentul de blocaj in cariera a avut un impact negativ si asupra vietii lor personale, adaugand un plus de stres si anxietate (40 la suta); contribuind la sentimentul de blocaj personal (29 la suta); si indepartand atentia de la viata personala (27 la suta).

• 83 la suta dintre oameni sunt pregatiti sa faca o schimbare, dar 76 la suta au spus ca se confrunta cu obstacole majore. Printre cele mai mari obstacole se numara instabilitatea financiara (22 la suta); faptul ca nu stiu ce schimbare de cariera are sens pentru ei (20 la suta); faptul ca nu se simt suficient de increzatori pentru a face o schimbare (20 la suta); si faptul ca nu vad oportunitati de crestere in cadrul companiei lor (20 la suta).

• In perspectiva anului 2022, dezvoltarea profesionala este pe primul loc, multi dintre ei fiind dispusi sa renunte la beneficii cheie, cum ar fi timpul de concediu (52%); bonusuri monetare (51%); si chiar o parte din salariu (43%) pentru mai multe oportunitati de cariera.

• Cu toate acestea, 85 la suta din forta de munca la nivel global se declara nemultumiti de sprijinul acordat de angajatorul lor. Acestia cauta ca organizatiile sa le ofere oportunitatea de a invata mai mult si de a-si dezvolta competentele (34 la suta); salarii mai mari (31 la suta); si oportunitati pentru noi roluri in cadrul companiei (30 la suta).

Angajatii din intreaga lume sunt dornici de noi competente si apeleaza la tehnologie pentru ajutor

Pentru a pastra si a creste talentele de top pe fondul schimbarii dinamicii locului de munca, angajatorii trebuie sa acorde mai multa atentie nevoilor angajatilor ca niciodata si sa profite de tehnologie pentru a oferi un sprijin mai bun.

• 85% dintre oameni doresc ca tehnologia sa ii ajute sa isi defineasca viitorul prin identificarea competentelor pe care trebuie sa le dezvolte (36%); recomandarea de modalitati de a invata noi competente (36%); si oferirea de pasi urmatori pentru a progresa spre obiectivele profesionale (32%).

• 75 la suta dintre oameni ar face schimbari in viata pe baza recomandarilor robotului.

• 82 la suta considera ca robotii le pot sprijini cariera mai bine decat un om, oferind recomandari impartiale (37 la suta); raspunzand rapid la intrebari despre cariera lor (33 la suta); sau gasind noi locuri de munca care se potrivesc cu abilitatile lor actuale (32 la suta).

• Respondentii cred ca oamenii inca mai au un rol esential in dezvoltarea carierei si considera ca oamenii sunt mai buni in a oferi sprijin prin sfaturi bazate pe experienta personala (46 la suta); identificarea punctelor forte si a punctelor slabe (44 la suta); si analiza dincolo de un CV pentru a recomanda roluri potrivite personalitatii lor (41 la suta).

• 87 la suta dintre oameni cred ca firma lor ar trebui sa faca mai mult pentru a le asculta nevoile, iar 55 la suta sunt mai predispusi sa ramana la o companie care foloseste tehnologii avansate, cum ar fi inteligenta artificiala, pentru a-i sprijini in dezvoltarea carierei.

Citate de sustinere:

„Ultimul an si jumatate a schimbat modul in care lucram, inclusiv locul in care lucram si, pentru multi oameni, pentru cine lucram. Desi au existat o multime de provocari atat pentru angajati, cat si pentru angajatori, aceasta a fost o oportunitate de a schimba in bine locul de munca”, a declarat Dan Schawbel, managing partner, Workplace Intelligence. „Rezultatele arata in mod clar ca investitia in dezvoltarea competentelor si a carierei este acum un factor cheie de diferentiere pentru angajatori, deoarece joaca un rol semnificativ in ceea ce priveste sentimentul angajatilor de a avea control asupra vietii lor personale si profesionale. Companiile care investesc in angajatii lor si ii ajuta sa gaseasca oportunitati vor culege beneficiile unei forte de munca productive si angajate.”

„Anul trecut a stabilit un nou curs pentru viitorul muncii. In mod surprinzator, printre stresul, anxietatea si singuratatea pandemiei globale, angajatii si-au gasit vocea, au devenit mai imputerniciti si acum se exprima pentru ceea ce isi doresc”, a declarat Yvette Cameron, vicepresedinte senior, Oracle Cloud HCM. „Natura evolutiei locului de munca a schimbat modul in care oamenii se gandesc la succes si a resetat asteptarile oamenilor cu privire la modul in care organizatiile ii pot sprijini cel mai bine. Pentru a atrage si a pastra talentele, companiile trebuie sa acorde o prioritate mai mare ajutarii angajatilor sa identifice si sa dezvolte noi abilitati si sa ofere trasee de cariera personalizate, astfel incat acestia sa se simta din nou in control asupra carierei lor.”

Aflati mai multe despre acest raport global aici: https://www.oracle.com/human-capital-management/ai-at-work/

Metodologie

Rezultatele cercetarii se bazeaza pe un sondaj realizat de Savanta, Inc. in SUA, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite, Franta, Olanda, Germania, Brazilia, India, Japonia, Coreea de Sud, Singapore si Australia in perioada 27 iulie - 17 august 2021. Pentru acest sondaj, 14.639 de directori C-suite, lideri de resurse umane, manageri si angajati cu norma intreaga au primit intrebari generale despre impactul COVID-19 asupra locului de munca, AI si dezvoltarea carierei, precum si despre adoptarea AI la locul de munca. Studiul a vizat angajatii cu norma intreaga care au intre 22 si 74 de ani. Respondentii au fost recrutati printr-o serie de mecanisme diferite, prin diferite surse, pentru a se alatura panelurilor si pentru a participa la studii de piata. Toti participantii la panel au trecut printr-un proces de dublu opt-in si au completat, in medie, 300 de puncte de date de profilare inainte de a participa la sondaje. Respondentii sunt invitati sa participe prin e-mail si primesc un mic stimulent monetar pentru a participa. Rezultatele oricarui esantion sunt supuse variatiei de esantionare. Magnitudinea variatiei este masurabila si este afectata de numarul de interviuri si de nivelul procentelor care exprima rezultatele. In acest studiu particular, sansele sunt de 95 din 100 ca rezultatul unui sondaj sa nu varieze, in plus sau in minus, cu mai mult de 0,8 puncte procentuale fata de rezultatul care ar fi fost obtinut daca s-ar fi realizat interviuri cu toate persoanele din universul reprezentat de esantion.

Despre Workplace Intelligence

Workplace Intelligence, LLC este o firma de cercetare si consultanta in domeniul resurselor umane care ajuta liderii sa se adapteze la tendinte, sa stimuleze performanta si sa se pregateasca pentru viitor. Misiunea noastra este de a crea locuri de munca mai inteligente folosind informatii bazate pe date. Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati workplaceintelligence.com si sa cititi Workplace Intelligence Insider Newsletter.

Despre Oracle

Oracle ofera suite integrate de aplicatii si o infrastructura sigura si autonoma in Oracle Cloud. Pentru mai multe informatii despre Oracle (NYSE: ORCL), va rugam sa ne vizitati la oracle.com.

Marci comerciale

Oracle, Java si MySQL sunt marci comerciale inregistrate ale Oracle Corporation.

Autori

foto
ORACLE ROMANIA SRL
foto
WORKPLACE INTELLIGENCE