loader
Analiza REI: Gura de oxigen pentru fermieri

Analiza REI: Gura de oxigen pentru fermieri

Pana la 300 mil. EUR sprijin nerambursabil destinat IMM prin noua Masura POC 4.1.2., pentru depasirea crizei generate de pandemia de COVID-19, in sectoarele agroalimentar, piscicultura sau acvacultura

• Grant maxim de 15% din cifra de afaceri pe 2019, dar nu mai mult de 120.000 euro pentru societati, cooperative si asociatii din domeniul agriculturii;

• Sesiunea s-ar putea deschide pe 25 mai 2022;

• Ce domenii sunt eligibile in cadrul Masurii „Grant pentru capital de lucru in sectoarele agricultura, piscicultura, acvacultura si industrie alimentara”.

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) a publicat, pe 29 aprilie, draftul de OUG pentru POC 4.1.2, o noua axa de finantare nerambursabila destinata capitalului de lucru in sectorul agoalimentar, cu un buget total alocat de aproximativ 300 milioane euro.

Obiectivul schemei il reprezinta sustinerea IMM in cadrul programului de relansare economica cu finantare din fonduri externe nerambursabile, in contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19, prin acordarea de ajutoare temporare cu valoare limitata IMM care se confrunta cu un deficit sau chiar cu indisponibilitatea lichiditatilor, arata datele consultate de REI Finance Advisors, una dintre cele mai mari companii de consultanta specializata in atragerea de fonduri nerambursabile din fonduri europene si ajutoare de stat.

Schema prevede o finantare nerambursabila pentru diferite tipuri de companii, de la PFA, II, asociatii, cooperative, pana la IMM.

Granturile pentru capital de lucru sunt disponibile sectoarelor agricultura, piscicultura, acvacultura si industrie alimentara, iar beneficiarii eligibili sunt IMM, cooperative, asociatii care dispun de coparticipare la constituirea capitalului de lucru in procent de minimum 15% din valoarea grantului la data utilizarii acestuia pentru capitalul de lucru, respectiv mentin sau, dupa caz, suplimenteaza numarul de salariati, fata de data depunerii cererii, pe o perioada de minimum 6 luni, la data acordarii granturilor.

5.000 euro pentru PFA, II, IMM din domeniile de activitate eligibile, cu cifra de afaceri aferenta anului 2019 cuprinsa intre 5.000 si 13.500 euro;

15% din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 100.000 euro pentru IMM din sectorul agricol, care au inregistrat rulaje curpinse intre 13.501 si 1 milion euro;

15% din cifra de afaceri pe 2019, dar nu mai mult de 120.000 euro pentru IMM din sectoarele pisciculturii si acvaculturii din domeniile de activitate eligibile, care au inregistrat rulaje curpinse intre 13.501 si 1 milion euro;

Maximum 100.000 euro pentru IMM din sectoarele agricol si agroalimentar, ale caror afaceri au depasit 1 milion euro;

Maximum 120.000 euro pentru IMM din sectoarele piscicultura si acvacultura, ale caror afaceri au depasit 1 milion euro.

Cheltuielile eligibile vizeaza stocurile cu materii prime, materiale, marfuri sau alte categorii de stocuri neresare activitatii, achitarea de datorii curente sau restante fata de furnizori, cheltuieli cu chiria pe baza de contract incheiat sau redeventa, cheltuieli cu achizitia de servicii necesare activitatii curente, cheltuieli cu achizitia de obiecte de inventar, echipamente, utilaje, instalatii sau tehnologii, respectiv plata datoriilor catre bugetul de stat.

In contextul actual de scumpiri in lant, a cresterii pretului ingrasamintelor, cat si imposibilitatea aprovizionarii cu anumite materii prime, aceasta finantare pentru capital de lucru este o gura de oxigen adresata agriculturii si industriei agroalimentare din Romania. Schema va suscita un interes major, ne asteptam sa se depuna intre 10.000 si 20.000 de solicitari, insa totul depinde, in mare masura, de momentul deschiderii sesiunii si de principiile de selectie. Potrivit Ministerului, sesiunea se va deschide pe 25.05, iar contractele de finantare se vor semna pana la 30.06”, a declarat Roxana Mircea, managing partner REI Finance Advisors.

Ce domenii sunt eligibile in cadrul Masurii „Grant pentru capital de lucru in sectoarele agricultura, piscicultura, acvacultura si industrie alimentara”

Conform proiectului propus de MIPE, urmatoarele domenii si clase de activitate sunt eligibile pentru accesarea fondurilor nerambursabile puse la dispozitie de autoritati in perioada urmatoare:

Despre REI Grup

REI FINANCE ADVISORS si REI INTERNATIONAL CONSULTING, parte a REI Grup, sunt companii specializate in elaborarea, implementarea si monitorizarea proiectelor de investitii atat prin fonduri europene nerambursabile (Programul Operational Regional, Programul Operational Infrastructura Mare, PNDR), cat si pe scheme de ajutor de stat (HG 495/2014, HG 807/2014, HG 332/2014, OUG 81/2019, OUG 130/2020).

Potrivit datelor din 2021, REI se situeaza pe locul al doilea, la nivel national, in topul companiilor de consultanta specializate in atragerea de finantari prin fonduri europene si ajutoare de stat.

Echipa REI numara in prezent circa 60 de consultanti, preponderent seniori, in cele noua birouri regionale, cu o vasta experienta in domeniul atragerii de fonduri nerambursabile pentru companiile cu activitate pe plan local sau international.

REI a reusit cu succes atragerea finantarii pentru peste 800 de proiecte la nivel national, cu peste 600 de proiecte implementate si o rata de succes – lider in domeniu – de 99%.

Cu o experienta de peste 10 ani, specialistii REI se adapteaza usor cerintelor pietei, cunoscand foarte bine mecanismele fondurilor nerambursabile si identifica oportunitatile de obtinere de finantari din surse interne si externe. Acestia gestioneaza eficient activitatile proiectelor, relatia cu autoritatile publice si pe cea cu companiile private, atat companii multinationale, cat si companii antreprenoriale, romanesti. Mai multe detalii despre activitatea REI, aici.