loader
Analiza MASTERBUILD: Aproape 40% din totalul deseurilor generate in fiecare an in tara noastra provin din constructii

Analiza MASTERBUILD: Aproape 40% din totalul deseurilor generate in fiecare an in tara noastra provin din constructii

Romania produce peste 3 milioane de tone de deseuri de constructii anual

Romania produce in medie peste 3 milioane de tone de deseuri de constructii anual, reprezentand aproximativ 40% din totalul deseurilor generate annual in tara noastra, conform unei analize MASTERBUILD Property Developer & General Contractor.

De aceea, santierele de constructii bine organizate si eficiente din punct de vedere al implementarii standardelor de mediu sunt esentiale pentru actuala etapa de dezvoltare a Romaniei, avand in vedere iminenta obligativitate de implementare si raportare a standardelor de sustenabilitate.

In plus, potrivit specialistilor MASTERBUILD, deseurile din constructii, care ar putea fi valorificate in proiectele de intrastructura prin reutilizarea sau reciclarea acestora, ajung de cele mai multe ori la groapa de gunoi si nu sunt exploatate la capacitatea lor maxima, irosindu-se, astfel, un potential ridicat de eficientizare a costurilor.

In acest moment, obligatiile privind gestionarea deseurilor prevad atingerea unui procent de minimum 70% de recuperare si reciclare a deseurilor din constructii si demolari. La nivelul Uniunii Europene, mai mult de o treime (37,5%) din toate deseurile generate sunt deseuri din constructii, demolari si intretinerea infrastructurii.

Modul de functionare si lipsa procedurilor specifice in industria locala a constructiilor a determinat o incetinire semnificativa a procesului de maturizare a acestei piete, generand consecinte de amploare in ceea ce priveste impactul constructiilor asupra mediului. La nivel sistemic, este nevoie de actiuni de informare pentru ca intreg lantul furnizorilor si sub-contractorior din constructii sa implementeze standarde de responsabilitate sociala si de mediu pe santierele Romaniei. Impunerea unor reguli clare in precesele de lucru, integrarea de materiale si tehnologii prietenoase cu mediul, precum si abordarea santierelor drept comunitati vii, in dezvoltare, care nu trebuie sa creeze discomfort comunitatilor – toate acestea sunt elemente obligatorii pentru o tara care vrea sa acceseze fonduri PNRR si sa intre in urmatoarea etapa de dezvoltare,” declara Sorin Gheorghe, Project Manager in cadrul MASTERBUILD.

Cum se poate reduce discomfortul urban al santierelor de constructii:

                                             

  • Demarcarea spatiilor si accesului controlat, pentru a asigura continuu un traseu sigur pentru toti cei implicati in dezvoltarea constructiei. Potrivit unui studiu realizat de OSHA (Occupational Safety and Health Administration), implementarea unei demarcari clare a spatiilor de lucru si a traseelor de acces poate reduce riscul de accidente si incidente pe santier cu pana la 80%. Aceasta include utilizarea barierelor, a semnelor de avertizare si a marcajelor de siguranta adecvate.
  • Organizarea si depozitarea materialelor: O buna organizare si depozitare a materialelor de constructie nu doar faciliteaza accesul rapid la acestea, ci si reduce riscul de accidente. Un studiu realizat de Construction Safety Council a constatat ca aproximativ 40% dintre accidentele pe santier sunt cauzate de deteriorarea sau utilizarea incorecta a materialelor stocate. Materialele de constructii trebuie depozitate in zone desemnate si etichetate corespunzator.
  • Echipamente si utilaje: Conform datelor statistice, utilizarea echipamentelor si utilajelor necorespunzatoare sau defecte este unul dintre principalii factori care contribuie la accidentele pe santier. Echipamentele si utilajele trebuie verificate in mod regulat si mentinute in buna stare de functionare. De asemenea, toti lucratorii trebuie instruiti corespunzator in privinta utilizarii si intretinerii echipamentelor.
  • Gestionarea deseurilor si a substantelor periculoase. Potrivit datelor publice, Romania produce, in medie, peste 3 milioane de tone de deseuri din constructii pe an, ridicandu-se la aproape 40% din totalul deseurilor generate anual in tara noastra. Implementarea unui sistem eficient de gestionare a deseurilor este mai mult decat indispensabila pentru asigurarea unui mediu de lucru conform reglementarilor si standardelor de mediu. De asemenea, substantele periculoase trebuie manipulate si depozitate in mod corespunzator, conform reglementarilor si standardelor de mediu.
  • Comunicare si coordonare. Comunicarea clara si coordonarea eficienta intre toti cei implicati in proiectul de constructii sunt esentiale pentru evitarea erorilor si a intarzierilor. Deficientele de comunicare reprezinta una dintre principalele cauze ale costurilor suplimentare si a intarzierilor pe santierele de constructii.
  • Monitorizarea si supravegherea: Monitorizarea si supravegherea activitatilor de constructie sunt esentiale pentru a identifica si remedia orice probleme sau neconformitati. 

MASTERBUILD este o companie de constructii si dezvoltare logistica si industriala, activa din 2005 atat pe segmentul constructiilor industriale, cat si al proiectelor comerciale si rezidentiale. O companie antreprenoriala romaneasca, MASTERBUILD isi desfasoara activitatea atat pe intreg teritoriul Romaniei, cat si pe piete internationale si semneaza pana in prezent peste 1 milion de metri patrati construiti. MASTERBUILD semneaza peste 65.000 mp de centre comerciale si magazine de retail realizate recent, 29.000 mp de proiecte logistice si industriale sau mari proiecte institutionale precum noul Centru de Cercetare in Tehnologii Verzi Aerospatiale de la Craiova (I.N.C.A.S. – Institutul National de Cercetare – Dezvoltare Aerospatiala „Elie Carafoli”).