loader

Accace: reglementarile contabile in domeniul agriculturii din Romania nu sunt armonizate cu practicile europene

Potrivit Accace, una dintre principalele companii de externalizare si consultanta de afaceri din Europa Centrala si de Est, la nivelul Uniunii Europene exista reglementari pentru tratamentele contabile specifice activitatilor din agricultura, care insa nu sunt reflectate in mod direct in reglementarile romanesti.

Printre cei mai afectati de aceste neconcordante sunt agricultorii mici si mijlocii, insa situatia este similara si in celelalte tari din regiune.

 

In ceea ce priveste gradul de fiscalitate in domeniul agribusiness din Romania, principalele probleme sunt reprezentate de ambiguitatea legislatiei fiscale, lipsa procedurilor specifice domeniului si dificultatea incadrarii unor situatii atipice in tiparele fixe prevazute de Codul Fiscal.

 

„Din punct de vedere al legislatiei fiscale, Codul Fiscal prevede reguli specifice de impozitare doar pentru agricultorii persoane fizice. In ceea ce priveste taxarea companiilor ce activeaza in sectorul agribusiness, apar interpretari legate de tratamentul TVA sau de deductibilitatea fiscala a anumitor cheltuieli”, a declarat Laura Stefan, Business Development Manager Accace in Romania. Din punct de vedere contabil, neexistand reguli specifice de evaluare a activelor biologice dintr-o ferma, in analizarea impactului unei tranzactii se creeaza o serie de interpretari, cum ar fi, de exemplu, incadrarea din punct de vedere patrimonial a animalelor fie in contul de active fixe, fie in contul de stocuri.

 

Chiar si in cazul unei companii de externalizare, cele mai des intalnite dificultati in ceea ce priveste serviciile de contabilitate pentru domeniul agribusiness sunt reprezentate de lipsa reglementarilor specifice, preluarea si centralizarea datelor contabile despre tranzactiile desfasurate, dar si lipsa unor sisteme informatice adaptate specificului industriei.

 

Cei mai afectati de aceste neconcordante intre practicile contabile europene si reglementarile din Romania sunt agricultorii mici si mijlocii, acestia fiind predispusi catre reclasificarea anumitor tranzactii, cu potentiale consecinte in plata de penalitati sau taxe suplimentare. Pe acest fond, reprezentantii Accace estimeaza ca tot mai multe companii din domeniul agribusiness isi vor externaliza serviciile de contabilitate, pentru a clarifica tratamentele contabile si fiscale corecte si a evita posibilele consecinte negative de natura legala.

 

„Exista o serie de beneficii in acest sens. Pe langa accesul la expertiza, companiile mici si mijlocii din agribusiness care aleg sa externalizeze aceste servicii beneficiaza si de sisteme informatice integrate, care pot furniza informatiile necesare in procesul decizional”, a mai precizat Laura Stefan.

 

Pe plan local, in special companiile care activeaza in domeniul agribusiness si care au investitori straini apeleaza cu precadere la consultanti pentru serviciile de contabilitate, salarizare sau fiscalitate.

 

Pentru mai multe informatii, va rugam sa accesati www.accace.com.

Autori

foto
DOINGBUSINESS.RO SRL