loader
D&B David si Baias obtine o decizie a Comisiei Europene care schimba regulile pentru intreaga industrie nationala de titei si gaze naturale

D&B David si Baias obtine o decizie a Comisiei Europene care schimba regulile pentru intreaga industrie nationala de titei si gaze naturale

Concret, producatorii de titei si gaze naturale din Romania nu mai trebuie sa aplice regulile privind achizitiile publice atunci cand contracteaza servicii si/sau produse specializate aferente activitatilor de extractie si productie titei si gaze naturale

Comisia Europeana a decis ca normele europene privind achizitiile sectoriale efectuate de producatorii de titei si gaze naturale (Directiva 2014/25/UE, in continuare „Directiva”) nu se mai aplica in Romania. Decizia Comisiei Europene schimba regulile pentru intreaga industrie nationala de titei si gaze naturale, de efectele acesteia beneficiind toate companiile din sectorul upstream din Romania.

Concret, producatorii de titei si gaze naturale din Romania nu mai trebuie sa aplice regulile privind achizitiile publice atunci cand contracteaza servicii si/sau produse specializate aferente activitatilor de extractie si productie titei si gaze naturale. Comisia Europeana a constatat ca piata in sectorul upstream in Romania este suficient de concurentiala si astfel nu se mai justifica aplicarea Directivei in acest sector.

Decizia Comisiei Europene potrivit careia Directiva nu se mai aplica productiei de titei si gaze naturale din Romania reprezinta o premiera pentru tara noastra. La nivel european, numarul unor astfel de decizii de exceptare este extrem de limitat. Decizia a fost adoptata ca urmare a unei solicitari de derogare de la aplicarea Directivei formulate de o societate din Romania activa in sectorul upstream, avocatii de concurenta ai D&B David si Baias asistand societatea pe durata intregii proceduri, procedura ce s-a intins pe parcursul ultimilor doi ani. Echipa de proiect a fost formata din Sorin David, Partenerul coordonator al D&B David si Baias, Lucian Bozian, Avocat senior coordonator, si Andreea Toncu, Avocat colaborator.

Aceasta a fost prima solicitare de derogare depusa vreodata de catre o entitate din Romania. Acordarea exceptiei reprezinta o realizare majora pentru industria de titei si gaze naturale in ansamblu, avand in vedere ca derogarile de la aplicarea Directivei sunt acordate doar cu titlu de exceptie si doar in masura in care solicitantul demonstreaza ca activitatile in legatura cu care se solicita exceptarea de la aplicarea Directivei sunt expuse direct concurentei, pe piete la care accesul jucatorilor nu este restrictionat. Rezultatul deosebit obtinut in cadrul proiectului se datoreaza, in mare parte, expertizei echipei noastre in domeniul normelor de concurenta din Romania si Uniunea Europeana”, a declarat Sorin David, Partenerul coordonator D&B David si Baias.

Echipa D&B David si Baias a gestionat intreaga procedura in Romania, prima aprobare venind din partea Consiliului Concurentei in februarie 2021. D&B David si Baias a pregatit si sustinut in fata Consiliul Concurentei solicitarea de exceptare de la aplicabilitatea Directivei si a legii de transpunere (Legea nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale). De asemenea, a pregatit solicitarea de derogare depusa la Comisia Europeana si clarificarile ulterioare solicitate de Comisie. In fata Comisiei Europene, societatea romaneasca a fost reprezentata de Latham&Watkins Belgia. 

Despre D&B David si Baias

D&B David si Baias este societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania si este parte din reteaua internationala PwC Legal, care cuprinde mai mult de 3000 de avocati in peste 90 de tari. Echipa D&B David si Baias este alcatuita din circa 50 de avocati (dintre care 9 parteneri) si acorda consultanta si asistenta juridica societatilor locale si multinationale in domenii precum: fuziuni, achizitii si restructurari, societati comerciale si grupuri de societati, proprietati imobiliare, concurenta si ajutoare de stat, servicii financiare si piete de capital, relatii de munca si resurse umane, proprietate intelectuala, protectia consumatorului si a datelor cu caracter personal, litigii fiscale si comerciale.

Autori

foto
D&B DAVID SI BAIAS SCA