loader
Aplicarea beneficiilor fiscale ar contribui major la optimizarea fluxurilor financiare si la consolidarea fiscala a afacerilor din Romania

Aplicarea beneficiilor fiscale ar contribui major la optimizarea fluxurilor financiare si la consolidarea fiscala a afacerilor din Romania

Beneficiile fiscale se pot clasifica in trei mari categorii, dupa impozitele asupra carora au impact, in sensul reducerii bazei de impozitare la calculul acestora

• Printre „vedetele” facilitatilor fiscale raman scutirea de impozit pe profit pentru profitul reinvestit si reducerea de impozit pe profit pentru mentinerea si cresterea capitalurilor proprii

• Facilitatile pentru activitatea de cercetare-dezvoltare nu sunt inca utilizate suficient de catre companiile romanesti

• Cele mai importante aspecte de urmarit in vederea aplicarii facilitatilor fiscale existente se refera la metodele de calcul, incadrarea in prevederile legale si identificarea corecta a elementelor componente

• Jurisprudenta europeana este „o mina de aur”, sunt spete care pot fi interpretate in baza legislatiei UE

O serie de beneficii fiscale prevazute in Codul Fiscal pot asigura o mai buna structurare a cash flow-ului si a impozitelor datorate catre bugetul de stat, daca ar fi aplicate, total sau partial, in functie de profilul si domeniul de activitate.

Beneficiile fiscale se pot clasifica in trei mari categorii, dupa impozitele asupra carora au impact, in sensul reducerii bazei de impozitare la calculul acestora. Astfel, Codul Fiscal prevede beneficii fiscale cu impact direct asupra impozitului pe profit, care pot fi acordate pentru profitul reinvestit, activitatea de cercetare-dezvoltare si inovare, amortizarea accelerata, cresterea capitalurilor proprii si consolidarea fiscala a grupurilor de companii. A doua categorie cuprinde facilitati fiscale cu impact pe zona taxelor indirecte, oferind bune oportunitati de reducere a acestora si se refera la elemente precum grupul fiscal, dobanzi la rambursari intarziate, amanarea platii TVA in vama. A treia categorie cuprinde facilitati pe zona impozitului pe venit si a contributiilor sociale (plan de actiuni de tipul Stock Option Plan - SOP), pentru domeniul IT, precum si pentru activitati de cercetare-dezvoltare (R&D).

Recomandam companiilor sa aiba prioritar in vedere aplicarea facilitatilor fiscale existente in Romania, intrucat sunt generatoare de beneficii si imbunatatesc semnificativ cash-flow-ul, atat prin diversitatea lor, cat si prin existenta reglementarilor legislative clare. Analiza efectuata de noi la nivelul contribuabililor romani arata ca, la momentul actual, firmele romanesti nu  constientizeaza intru totul potentialul beneficiilor fiscale si, prin urmare, inca nu le utilizeaza la capacitate maxima”, a subliniat Andra Casu, Partener si liderul departamentului Taxe directe, EY Romania.

Impactul aplicarii beneficiilor fiscale asupra impozitelor directe

Codul Fiscal prevede scutirea de impozit a profitului reinvestit pentru o serie de active, iar anul 2023 a extins aria de aplicare prin adaugarea a doua noi categorii, si anume activele reprezentand retehnologizarea, precum si cele utilizate in productie si procesare. Scutirea se aplica doar pentru produse noi, iar companiile trebuie sa acorde atentie conditiilor de aplicare. De exemplu, nu se poate cumula aceasta facilitate cu amortizarea accelerata, astfel ca este obligatorie identificarea tipurilor de active care se califica si a beneficiilor de cash flow care ar putea fi obtinute.

Foarte importante, dar inca putin accesate de catre companii, sunt facilitatile acordate pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare, mari generatoare de beneficii de cash flow prin aplicarea lor intr-un mod coerent. „Avem experti, se pot crea procedurile necesare, astfel incat sa fie evitat riscul de neconformare la eventuale controale ale fiscului, deci nu mai e cazul unei reticente din partea companiilor in analiza si adoptarea beneficiilor pe zona de cercetare-dezvoltare”, a adaugat Andra Casu.

„Vedeta" beneficiilor fiscale ramane reducerea impozitului pe profit pentru mentinerea si cresterea capitalurilor proprii, introdusa in legislatie in anul 2020, care se mai poate aplica doar pana in 2025. Presupune o modalitate de calcul complexa, prin care se poate obtine o reducere maxima de 15% a impozitului pe profit. Cele mai importante aspecte de urmarit se refera la metoda de calcul, incadrarea in procentele legale si identificarea corecta a elementelor incluse in capitalul propriu ajustat.

Solutii si oportunitati de reducere a costurilor pe zona taxelor indirecte

In domeniul impozitului pe profit si TVA - acum este clarificata si notiunea de grup pentru impozitul pe profit - sunt anumite conditii pentru aplicarea consolidarii fiscale, la fel ca in cazul grupului TVA. In plus, contribuabilii pot accesa o serie de facilitati pe baza acquis-ului comunitar.

Pe baza directivei de TVA putem accesa anumite beneficii fiscale, ce exced prevederile mai stricte din Codul fiscal. Astfel, avem optiunea de a ne adresa instantei nationale si Curtii Europene de Justitie. In cazul unei decizii favorabile, autoritatile fiscale din Romania vor fi obligate sa aplice decizia instantei”, a precizat Costin Manta, Partener EY, Impozite indirecte.

Recomandarea expertilor EY este pentru atentie la cuantificarea beneficiilor, pe baza situatiei companiei din prezent, sa fie realizata o previziune pe baza planurilor de afaceri si apoi sa se analizeze o posibila implementare.

Jurisprudenta europeana este „o mina de aur”, in opinia expertilor EY, si ofera companiilor romanesti solutii privind recuperarea TVA pentru creantele neincasate, recomandarea fiind de a solicita restituirea TVA virata la bugetul de stat, atat timp cat exista o probabilitate rezonabila (si nu definitiva) de neincasare.

In contextul actual, in care se asteapta o inasprire a legislatiei fiscale, mentinerea facilitatilor fiscale reprezinta o oportunitate importanta de reducere a costurilor fiscale si de imbunatatire a indicatorilor de cash flow. Totusi, conform celui mai recent studiu EY, o mare parte dintre contribuabili au omis sa aplice aceste facilitati fiscale. Recomandarea noastra este sa se analizeze oportunitatea aplicarii lor, intrucat procedura de aplicare este relativ clara si simpla, iar beneficiile se vor vedea intr-un termen foarte scurt”, a adaugat Costin Manta.

Facilitati pe zona impozitului pe venit si a contributiilor sociale

Beneficii fiscale la nivelul angajatilor exista in legislatie si lasa (inca) angajatorilor oportunitatea unui pachet salarial diversificat, este concluzia expertilor EY Romania. Chiar daca in acest moment companiile romanesti nu aplica pe scara larga toate facilitatile fiscale prevazute in legislatie, in contextul accelerarii tehnologizarii si digitalizarii europene si globale, plus un cadru economic inalt competitiv, este aproape o conditie sine qua non ca acestea sa analizeze oportunitatea adoptarii beneficiilor fiscale.

Romania are o legislatie fiscala moderna, chiar daca nu este completa, prin urmare este inca loc spre a fi perfectata, dar sunt conditii pentru care incurajam companiile romanesti sa analizeze si sa opteze pentru facilitatile fiscale existente, astfel incat beneficieze la maximum de acestea”, a concluzionat Andra Casu.

Nu in ultimul rand, trebuie avut in vedere faptul ca desi recunoasterea anumitor drepturi nu are loc in mod automat ori facil, cel putin sub anumite aspecte practica instantelor de judecata este constanta in ceea ce priveste drepturile contribuabililor.

Fie ca discutam despre dobanzi pentru rambursarea cu intarziere a TVA, ori despre accesorii datorate pentru lipsa de folosinta a altor sume la care contribuabilii sunt indreptatiti, in continuare ne lovim de refuzul autoritatilor de a recunoaste anumite drepturi expres prevazute de lege. In aceste cazuri, singura optiune a contribuabililor este de a se adresa instantelor de judecata, unde ne bucura sa vedem ca solutiile sunt in marea lor majoritate favorabile acestora din urma”, a declarat Calin Stan, avocat partener in cadrul Bancila, Diaconu si Asociatii.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2023. Reteaua noastra este integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY furnizeaza, cu ajutorul celor peste 1.000 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL