loader
Microsoft Ignite The Tour: oportunitate unica de perfectionare a aptitudinilor digitale pentru specialiștii in tehnologie din CEE

Microsoft Ignite The Tour: oportunitate unica de perfectionare a aptitudinilor digitale pentru specialiștii in tehnologie din CEE

Intr-o lume bazata pe AI, imbunatatirea aptitudinilor e mai importanta ca oricand

Pentru multe organizatii din Europa Centrala și de Est (CEE), transformarea digitala genereaza schimbari interesante, iar aparitia Inteligentei Artificiale (AI) promite o intensificare a acestora. Insa, ritmul rapid al schimbarilor digitale aduce și o provocare majora: garantarea faptului ca forta de munca din Europa este pregatita pentru noua lume bazata pe AI. Un studiu LinkedIn Economic Graph arata un decalaj din ce in ce mai mare de competente digitale intre Europa și Statele Unite, S.U.A angajand de doua ori mai multi specialiști in AI decat Uniunea Europeana (UE), deși forta de munca totala americana este de doua ori mai mica.

Vestea buna este ca diferenta poate fi eliminata. Polonia și Grecia inregistreaza progrese: ele au cea mai mare cota de competente AI din regiunea CEE, iar cu cei 3% din cota totala sunt la egalitate cu alte tari europene, precum Irlanda și Finlanda. Cu toate acestea, ele concureaza cu piete precum Marea Britanie, Franta și Germania, care detin intre 12-23%.

Pregatirea și perfectionarea competentelor in directia inteligentei artificiale - angajati care au in prezent functii non-IT - ar putea dubla numarul specialiștilor cu compretente AI din UE. Acest lucru se poate intampla doar atunci cand inteligenta artificiala va fi accesibila tuturor, in toate domeniile fiecarei afaceri.

In Romania, formarea academica, in școli specializate și prin cursuri de profil, are in continuare cea mai mare credibilitate. Cel mai mare procent din studiul CEE demarat de IDC in 2019 arata ca pentru 61,5% dintre companiile din tara, angajarea absolventilor IT este cel mai eficient mod de a atrage know-how-ul digital necesar in companie.

Perfectionarea competentelor devine o prioritate in cadrul CEE. Cercetarile realizate de IDC pentru Microsoft au constatat ca in majoritatea tarilor din regiune, imbunatatirea aptitudinilor este chiar mai importanta decat angajarea unor persoane cu experienta din industrie sau externalizarea. Acest lucru este cauzat de un deficit grav de aptitudini, care afecteaza nu numai competentele AI, ci și capacitatile digitale mai vaste necesare pentru a profita la maximum de tehnologiile cloud. Peste o treime (35%) din companiile care au adoptat tehnologia cloud se confrunta cu o cerere mai mare in ceea ce privește persoanele abilitate digital, dar fondul de candidati cu aceste aptitudini este unul redus: doar 3,5% din angajatii CEE indeplinesc pe deplin nevoile de competente digitale ale angajatorilor.

Potrivit aceluiași studiu CEE demarat de IDC, 19,3% dintre companiile din Romania fac progrese considerabile in implementarea unei strategii de digitalizare, iar 69% anticipeaza o creștere a cererii de angajati cu experienta in sisteme și aplicatii digitale. Acest trend crescator al cererii de aptitudini digitale in mediul de afaceri semnaleaza și pe plan local urgenta de perfectionare a celor fara abilitati in aeasta rdirectie.

Democratizarea cunoștintelor tehnologice va asigura succesul transformarii digitale. Dar inainte de perfectionarea fortei de munca este esential ca tehnicienii și dezvoltatorii sa ofere un exemplu: sa devina agentii schimbarii pentru organizatiile lor.

Evenimente precum Microsoft Ignite The Tour ofera o oportunitate unica pentru specialiștii in tehnologie din CEE și nu numai, de a se inspira din cele mai noi inovatii din cloud și AI. Participantii vor beneficia gratuit de instruire tehnica aprofundata pe teme precum AI și invatarea automata, securitate și conformitate, big data și analiza, IoT și realitate mixta, precum și de sesiuni dedicate laturilor umane și sociale din IT.

Agenda include peste 100 de sesiuni, de la dezbateri la ateliere practice și 16 cai de invatare care pregatesc clientii pentru examenele de certificare. Participantii pot participa la intalniri de  networking alaturi de colegi și se pot lega relatii cu experti in cadrul unor activitati interactive, precum demo-uri live și in cadrul standurilor de produse. Cei care cauta mai multe informatii despre perfectionarea competentelor se pot alatura grupului „Empower Breakfast” format din lideri Microsoft CEE. Aceasta sesiune se va axa pe importanta adoptarii unei abordari a formarii aptitudinilor care are in vedere cultura companiei, diversitatea și impactul social.

Indiferent daca tehnologia este o pasiune sau un nou rol de indeplinit, imbunatatirea aptitudinilor va fi un avantaj multi ani de acum inainte.

Autori

foto
MICROSOFT ROMANIA SRL