loader
Tendinte si provocari pentru industria imobiliara

Tendinte si provocari pentru industria imobiliara

Interviu cu Mircea Uzunov, Owner, Regatta Estate Company

Q: Care sunt tendintele actuale din industria imobiliara? Este o cautare pentru cea mai mare crestere in valoare dintr-o anumita perioada de timp?  Este o vanatoare de proprietati imobiliare in timp ce ratele dobanzilor sunt inca scazute? Oamenii cauta mai mult sau mai putin pentru a identifica oportunitati atractive de investitii?

Mircea Uzunov: Piata imobiliara a fost intotdeauna o piata relativ stabila pentru investitii. Fiecare segment are particularitatile sale, sectorul rezidential din Romania fiind caracterizat de ponderea foarte mare a proprietarilor-ocupati in comparatie cu alte tari (96% din Romania, 51% in Germania).

Sursa: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Housing_conditions

Populatia globala este in crestere rapida si nu putem trai in nori, astfel ca cererea de unitati rezidentiale va continua sa creasca. Desigur, unele orase cresc mai repede decat altele, fiind preferate de generatia tanara mult mai mobila. Iar exemplul pentru Romania este Clujul.

De asemenea, trebuie sa consideram ca preturile medii rezidentiale in Romania sunt sub preturile din multe alte orase din Europa, ceea ce face ca bariera de intrare pentru a cumpara o proprietate mult mai mica in Romania. Rata dobanzii este un factor foarte important, de asemenea, pentru imobiliare, si atat dezvoltatorii si investitorii sunt mai interesati sa beneficieze in perioadele cu un nivel scazut al ratelor dobanzilor. Valoarea proprietatilor creste  in timp diferit intre segmente, dar, de asemenea, creste odata cu inflatia.

 

Puteti citi interviul integral, in limba engleza, aici.

Autori

foto
REGATTA ESTATE SRL