loader
SAS anunta investitii de un miliard de dolari in dezvoltarea solutiilor de Inteligenta Artificiala (IA)

SAS anunta investitii de un miliard de dolari in dezvoltarea solutiilor de Inteligenta Artificiala (IA)

Compania doreste sa dezvolte tehnologii si solutii IA avansate, precum si un program tip accelerator prin care va oferi sprijin in implementarea solutiilor IA.

Compania SAS, lider in dezvoltarea de solutii pe baza analizei de date, va investi in urmatorii trei ani un miliard de dolari in Inteligenta Artificiala, sprijinind inovatia in dezvoltarea de softuri, educarea, crearea unor pachete de servicii profesionale si multe altele.

Planurile companiei sunt construite pe  o fundatie puternica dezvoltata de SAS in domeniu care include un portofoliu vast de solutii de advanced analytics (analiza avansata a datelor), machine learning (invatare automatizata), deep learning (analiza datelor in detaliu insotita de o capacitate superioara de invatare automatizata), NLP (procesarea limbajului natural) si computer vision (metode si sisteme computationale capabile sa perceapa lumea pe baza unor imagini si inregistrari video).

Programele educationale si expertiza oferita vor ajuta companiile sa echipeze personalul de conducere si analistii de date pentru viitorul IA, oferind tehnologia, abilitatile si sprijinul necesar pentru transformarea organizatiilor acestora.

„Ramanem dedicati clientilor nostri si succesului lor, aceasta investitie fiind un exemplu al angajamentului nostru”, declara Jim Goodnight CEO SAS. „Capacitatile inovatoare ale SAS in domeniul Inteligentei Artificiale, sprijina  deja companiile in depistarea fraudelor, lupta cu boli fatale, gestionarea  riscurilor si oferirea unor servicii personalizate optime pentru clienti sau cetateni, plus multe altele”.

Investitia de un miliard de dolari pentru dezvoltarea de solutii IA tinteste trei mari domenii: inovare in cercetare (R&D) - domeniu in care SAS creste in urma succesului eforturilor sale globale in domeniul Inteligentei Artificiale; educatie, respectiv initiative pentru nevoile si sprijinul clientilor in a intelege si profita mai mult de avansul IA; si servicii profesionale pentru optimizarea castigurilor companiilor in proiecte de IA.

Inovatie in cercetare

Prin departamentul de cercetare (R&D) SAS va investi in inovare in toate aspectele Inteligentei Artificiale, punand accent pe facilitarea utilizarii acestor solutii de persoane cu abilitati diverse – de la experti in afaceri pana la analisti de date.

SAS are deja incluse in platforma sa solutii IA pentru administrarea datelor, analiza datelor despre clienti, siguranta si depistarea fraudelor, administrarea riscurilor precum si aplicatii pentru diverse industrii cum sunt  serviciile financiare, sanatate, productie sau comert.

SAS va continua sa colaboreze cu firme inovatoare si furnizori de tehnologie de top precum Accenture, Cisco, Deloitte, Intel sau NVIDIA. Astfel, compania va putea aduce aproape de clientii sai ultimele evolutii si practici din domeniu asigurandu-se ca tehnologiile sale IA  functioneaza optim pe echipamentele hardware sau solutiile cloud ale clientilor.

SciSports, un start-up olandez inovator, foloseste solutii computer vision de la SAS pentru analiza datelor din timpul meciurilor de fotbal. Tehnologia IA de la SAS ruleaza pe NVIDIA GPUs si ofera informatii relevante in timpul meciurilor pentru antrenori si echipele de conducere.

Colectand si analizand date, cluburile de fotbal pot aduce un plus in acest „joc frumos”, schimband strategii in timpul unei partide, recrutand  jucatori sau imbunatatind experienta suporterilor in timpul partidelor.

„Motivul pentru care SAS este de cinci ani in fruntea companiilor care castiga din analiza avansata a datelor este ca solutiile oferite au la baza instrumente de machine learning si o cunoastere profunda a domeniului analizei datelor. Acesta este ADN-ul SAS”, declara Dave Schubmehl, director de cercetare in domeniul IA la IDC (International Data Corporation). „Cunostintele si tehnologiile SAS combinate cu dorinta continua a companiei de a inova in domenii precum computer vison, NLP sau deep learning vor facilita  adoptarea solutiilor IA in mai multe industrii. Acesta va fi un ajutor pentru companiile interesate de IA, indiferent daca fac primii pasi in acest domeniu sau au o experienta mai vasta”.

Educarea clientilor si initiative de dezvoltare

Educarea clientilor si initiativele de dezvoltare precum acceleratorul SAS in IA vizeaza sprijinirea organizatiilor si profesionistilor pentru adoptarea de solutii IA, indiferent de nivelul acestora. SAS va oferi:

  • Un program de pregatire personalizat care ajuta organizatiile sa-si imbunatateasca abilitatile in domeniul IA. Acesta include programe e-learning precum Academia SAS pentru Analiza de Date sau programe de pregatire individuala in tehnologiile IA, exemple de bune practici din domeniu, etc.
  • Programe de certificare care ajuta specialistii in analiza de date sa obtina acreditari valoroase precum Certificarea SAS pentru profesionistii in IA si Machine Learning. Aceste certificari ofera un avantaj acestor profesionisti in piata muncii, in momentul in care companiile cauta talentul potrivit in IA.
  • Centrul de Excelenta in analiza datelor SAS, un grup de experti avansati si profesori in domeniile IA, machine learning, NLP, computer vision, optimizari, simulare si alte capacitati legate de analiza datelor. Acesti experti SAS ofera clientilor sprijinul necesar in implementarea IA – de la aplicatii renumite pana la inovatii unice.

Investitia vizeaza si resursele si talentele companiei. SAS isi va mari expertiza in IA prin serviciile profesionale la care are acces, centre de excelenta, educatie si cercetare.

IA si analiza datelor in actiune

Ultima constructie din proiectul de campus inteligent SAS, cea mai noua cladire a sediului SAS, un turn cu o suprafata totala de circa 39.000 de metri patrati care gazduieste Global Education Center utilizeaza inovatii IA si machine learning pentru a conecta performanta cu rezultatele de afaceri. Noua cladire dispune de mii de senzori IoT montati pe instalatiile de climatizare si sistemele de aerisire pentru a monitoriza consumul de apa si energie.

Prin intermediul unei retele neurale care foloseste SAS Event Stream Processing, echipele administrative SAS urmaresc in timp real informatiile colectate de senzori si performantele acestor sisteme pentru imbunatatirea estimarilor privind perioadele de mentenanta necesare (sistemul identifica posibile probleme ale echipamentelor inainte ca acestea sa apara) si optimizarea consumului de apa si energie.

Pentru a sublinia si mai mult angajamentul SAS in materie de sustenabilitate, aproape jumatate din necesarul de energie al cladirii provine de la o instalatie de panouri fotovoltaice SAS.

Printre numeroasele companii care folosesc solutiile SAS in domeniul  IA si machine learning se numara:

  • Connexions Loyalty – lucreaza cu marci de top in realizarea de programe de loializare a clientilor, deservind peste 200 de milioane de persoane global. Compania se bazeaza pe instrumente de personalizare oferite de sistemele IA de la SAS pentru a creste nivelul de loializare a clientilor.
  • Daiwa Securities – a creat un sistem de recomandari pe baza unei solutii IA de la SAS pentru echipele de vanzari. Sistemul analizeaza fiecare client si previzioneaza schimbari, recomandand produse adecvate sau mesaje potrivite pentru abordarea clientilor pentru a reduce rata clientilor care aleg alte solutii.
  • Volvo and Mack Trucks – folosesc solutii IA de la SAS pentru analiza datele colectate de camioanele mari oferind companiei estimari importante privind mentenanta acestora si ajutand flotele sa distribuie marfuri la timp.  

 

 

 

 

 

 

Autori

foto
SAS ANALYTICAL SOLUTIONS SRL