loader
Perspective de stagflatie la orizont si un nou regim de piata: investiti in marea transformare

Perspective de stagflatie la orizont si un nou regim de piata: investiti in marea transformare

Recomandari din perspectiva investitionala anuala a grupului Amundi

Amundi, cel mai mare administrator de investitii din Europa, a prezentat astazi perspectivele sale de investitii pentru anul 2022, intr-un eveniment online organizat pentru clientii sai din Romania.

Principalele concluzii din perspectiva investitionala a Amundi pentru 2022 includ:

  • Scenariul de piata asemanator „decadei 1970” castiga teren. Cresterea globala va reveni la potentialul dinaintea crizei sanitare, dupa varful din 2021, pe masura ce stimulii ciclici se estompeaza. Inflatia se va dovedi a fi permanenta si dificil de estimat, alimentata de problemele din lanturile de aprovizionare si de nivele scazute ale stocurilor. Desincronizarea globala intre trendurile de crestere si inflatie revine in forta, iar fenomenul globalizarii va fi serios temperat.
  • Bancile centrale vor accepta dobanzi real negative, ignorand voluntar presiunile inflationiste. Dupa un inceput timid de retragere a stimulilor monetari, ne asteptam la o adaptare relaxata a politicilor monetare, pe fondul incetinirii cresterii economice si a cresterii necesitatii de stimuli fiscali si guvernamentali pentru finantarea tranzitiei verzi si echitabile.
  • Conceptul de piete emergente, ca bloc omogen, s-a incheiat. Noua diviziune va fi intre trei lumi: 1) tari cu inflatie si banci centrale care actioneaza pentru a o controla; 2) tari cu banci centrale care raman inactive, cu inflate scapata de sub control; si 3) China. Investitorii ar trebui sa favorizeze 1 si 3, unde si monedele ar trebui sa se aprecieze fata de dolarul american, probabil afectat de povara politicilor keynesiene din ultimii ani.

Principalele convingeri ale Amundi pentru 2022

In ceea ce priveste constructia portofoliului, 2022 va aduce mai multe provocari fata de 2021. Elementele cheie de luat in considerare vor fi: randamentele reale, riscul de lichiditate si expunerea la riscurile si oportunitatile cresterii economice, combinat cu riscul de inflatie. In acest context, investitorii ar trebui sa:

  • Diminueze expunerile pe plasamentele riscante care au performat bine in 2020 - 2021, iar apoi sa recalibreze pozitiv expunerile mai riscante, cu accent pe neutralitatea portofoliului la cresterea dobanzilor si a randamentelor obligatiunilor.

- Investitorii ar trebui sa inceapa anul cu o alocare prudenta, neutra (considerand evaluarile exuberante din unele piete) si sa incerce sa exploateze selectiv oportunitatile din diferite regiuni si sectoare. In cazul unei incetiniri a cresterii urmata de noi stimuli politici, investitorii vor avea timp pentru a creste din nou alocarea spre active mai riscante si de a exploata oportunitatile aduse de o prelungire a ciclului.

- Modelul de portofoliu 60% obligatiuni /40% actiuni va fi pus la incercare. Corelatia recenta pozitiva actiuni-obligatiuni necesita o alocare dinamica. Sursele suplimentare de diversificare care pot atenua riscul de inflatie, cum ar fi activele reale, vor fi esentiale in portofoliu.

  • Aleaga abordari flexibile in cautarea unui venit real, prin largirea spectrului claselor de active investibile, intr-un mediu cu inflatie structural ridicata.

- Investitorii ar trebui sa reziste tentatiei de a alege obligatiuni cu maturitati lungi dupa prima etapa de crestere a randamentelor nominale. Oportunitatile trans-regionale, valutele si variatiile curbei randamentelor vor inflori intr-o lume a politicilor monetare divergente.

- Pentru a cauta randamente reale mai bune, investitorii pot explora domenii dincolo de spatiul traditional al obligatiunilor si pot sa ia in considerare dividendele actiunilor, activele reale, obligatiunile din piete emergente cu accent pe durata scurta si, in general, domeniile care ofera randamente mai mari cu risc de durata relativ scazut, cum ar fi creditul si imprumuturile subordonate.

- Probabil ca vom vedea cateva fisuri legate de gradul de indatorare. Acest lucru va declansa o corectie pentru creditele mai riscante intr-o perioada marcata de conditi de lichiditate mai stricte si rate de default in crestere.

  • Investeasca in actiuni cu accent pe zonele cu evaluari de piata mai atractiva (valoare - Value, Piete Emergente, Europa) care sunt mai putin sensibile la rate de dobanda in crestere.

- Evolutia viitoare a dobanzilor va tempera evaluarile excesive din anumite segmente. Probabil zonele scumpe din spatiul de tip “Growth” – crestere vor fi afectate. Selectia ar trebui sa se concentreze pe profituri reale si pe companii cu putere de stabilire a preturilor la consumator. Ne asteptam la un mediu caracterizat de o dispersie mare a randamentelor intre actiuni, oferind o premisa atractiva pentru managerii profesionisti de portofoliu.

- Europa ar trebui sa fie favorizata datorita fondului sau Next Generation UE, cu accent pe tranzitia ecologica.

- Actiunile din Pietele Emergente ar trebui sa revina in atentia investitorilor. In retrospectiva, expunerea la actiuni a crescut pana la un varf ciclic, dar preponderent pe actiunile din pietele dezvoltate. Urmatoarea crestere ar trebui sa favorizeze pietele emergente, unde alocarile sunt mult sub tinta strategica, iar evaluarile sunt atractive.

  • Adauge expunere tematica la factorii ESG (Mediu / Social / Guvernanta) care probabil vor avea un impact material asupra riscurilor si randamentelor viitoare.

- Temele de mediu, sociale si de guvernanta (ESG) ar trebui sa fie considerate complementare masuratorilor clasice de risc si randament ale portofoliului, in special pentru sectoarele in care aceste politici vor avea un impact semnificativ asupra preturilor activelor. Schimbarile profunde aduse reglementarilor, precum si cererea in crestere a institutiilor si investitorilor inseamna ca acesti factori devin din ce in ce mai relevanti.

- Initiativa “Zero emisii nete” va avea un impact semnificativ pe piata, in opinia noastra. Abordarea inegalitatilor va fi probabil urmatoarea tema investitionala proeminenta, cu sprjinul guvernelor. Ar putea aparea unele teme combinate, care aduc impreuna aspectele de mediu si sociale, cum ar fi tranzitia de a aborda schimbarile climatice intr-un mod social echitabil, fiind un punct de interes deosebit pentru economiile tarilor emergente.

Florin Dolea, CEO la Amundi Romania, a declarat: “La cumpana dintre ani suntem aici, alaturi de dumneavoastra, pentru a va ajuta sa navigati printre provocarile pe care ni le rezerva viitorul. Cresterea inflatiei, desincronizarea politicilor monetare de cele fiscale, schimbarile climatice si accelerarea investitiilor responsabile, sunt doar cateva dintre temele care ne preocupa pe toti, iar anul care tocmai a inceput poate fi anul in care un nou model de crestere se va contura.”

Eric Mijot, Head of Developed Markets Strategy Research la Amundi, a declarat: “Ne asteptam la randamente cu o singura cifra in 2022, influentate in principal de cresterea castigurilor pe actiuni (EPS), dar mai putin decat in 2021. Volatilitatea ar trebui sa creasca, avand in vedere inasprirea politicii monetare a SUA. Ne asteptam la un an cu hopuri. Strategia de valoare (Value) va rezista cel mai bine intr-un context de crestere a randamentelor la obligatiuni. Acest lucru favorizeaza Europa deocamdata. Pietele emergente ar putea fi, in cele din urma, surpriza pozitiva din acest an, probabil cand USD va atinge nivele relativ inalte, iar China va renunta la politicile restrictive din ultima perioada.“

John O’Toole, Head of Fund Solutions at Amundi, a adaugat: “Pe masura ce intram intr-o perioada de incetinire a ritmului economic, inflatie in crestere si modificari ale setarilor politicii monetare pe pietele dezvoltate, trimestrele urmatoare vor aduce probabil o divergenta mare in performanta claselor de active. Desi exista o serie de tendinte globale puternice, despre care credem ca vor prezenta riscuri si oportunitati pentru investitori, diversificarea si flexibilitatea vor ramane obiective cheie.“

Despre Amundi

Amundi, liderul european in administrarea activelor, situat in top 10 la nivel mondial1, ofera celor 100 de milioane de clienti ai sai - individuali, institutionali si corporativi - o gama completa de solutii de economisire si investitii administrate activ si pasiv, in active financiare. Cu sase centre2 internationale de investitii, capabilitati de analiza financiara si extra-financiara si angajament de lunga durata pentru investitiile responsabile, Amundi este un administrator important in lumea fondurilor de investitii. Clientii Amundi beneficiaza de expertiza si consultanta a 4.800 de angajati din peste 35 de tari. Parte a grupului Crédit Agricole si listata la bursa, Amundi administreaza in prezent active de peste 1 800 miliarde de euro3.

Autori

foto
AMUNDI ASSET MANAGEMENT S.A.I. SA