loader
Nou record pe piața muncii: Numarul de joburi disponibile in primele 10 luni ale acestui an a depasit totalul locurilor de munca scoase la bataie pe intreg parcursul anului trecut

Nou record pe piața muncii: Numarul de joburi disponibile in primele 10 luni ale acestui an a depasit totalul locurilor de munca scoase la bataie pe intreg parcursul anului trecut

Totodata, se inregistreaza o crestere de aproape 16% a numarului de joburi noi in perioada ianuarie-octombrie 2021 versus aceeasi perioada din 2020

Anul acesta a fost, cu siguranta, unul al revenirii pentru piata muncii, depasind orice fel de asteptari. Doar in primele 10 luni din 2021 au fost deschise peste 309.000 de joburi noi, cu aproximativ 10.000 mai multe decat cele disponibile pe intreg parcursul lui 2020. Totodata, se inregistreaza o crestere de aproape 16% a numarului de joburi noi in perioada ianuarie-octombrie 2021 versus aceeasi perioada din 2020. Doar in luna octombrie 2021 au fost scoase la bataie peste 37.000 de joburi noi.

Domeniile care au avut nevoie de cei mai multi angajati luna trecuta au fost Retail, Transport/Logistica, Prestari Servicii, IT/Telecom si Industria alimentara, fiecare dintre acestea deschizand peste 3.800 de pozitii noi. O alta premiera a lunii octombrie o constituie faptul ca primele trei orase de provincie care au avut cele mai multe locuri de munca disponibile, Cluj, Timisoara si Brasov, nu doar ca au egalat si chiar depasit Bucurestiul, dar au avut impreuna cu aproape 5.000 de joburi mai mult decat Capitala. Astfel, doar primele doua, Cluj si Timisoara, au fost foarte aproape de a egala oferta de locuri de munca din Bucuresti.

O alta crestere semnificativa, datorata si conditiilor impuse de criza sanitara, se constata in luna octombrie pe joburile remote. Astfel, din totalul de locuri de munca noi disponibile in octombrie pe eJobs.ro, 8,2% au fost remote, in crestere fata de luna precedenta, cand reprezentau 6,6%, mai arata datele eJobs Romania, cea mai mare platforma de recrutare din tara.

Ne bucuram sa vedem ca nu doar angajatii isi doresc sa lucreze remote, dar si angajatorii au inteles nevoia acestora de flexibilitate, dovada fiind cresterea numarului de joburi remote din ultima perioada. Asta arata si ca nivelul de incredere in echipe a crescut in multe companii si, de asemenea, ca programele de evaluare a angajatilor au fost regandite. Totodata, peste 95% dintre joburile noi din octombrie sunt full time, ceea ce demonteaza inca o data alte credinte vechi apropo de flexibilitate, asa cum am vazut pe tot parcursul pandemiei: munca remote si joburile full time nu se exclud, ba din contra, se completeaza foarte frumos”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.

Cat priveste nevoia de forta de munca pentru joburile din afara, 15,5% din oferta lunii octombrie a acestui an a fost pentru strainatate, in crestere cu aproape 5 procente fata de luna anterioara. Cele mai multe locuri de munca din strainatate au fost scoase la bataie de tari precum Germania, Anglia, Olanda, Irlanda si Franta, iar domeniile cu cea mai mare oferta de joburi au fost Transport/Logistica, Constructii, Productie, Medicina si Prestari servicii. Totodata, interesul candidatilor pentru joburile in afara ramane la un minim istoric, doar 1,5% dintre aplicarile aferente lunii octombrie fiind pentru pozitii in strainatate.

Ne asteptam ca la final de an sa se resimta o usoara incetinire a angajarilor, ca urmare a noilor restrictii impuse, dar si din cauza Sarbatorilor, cand o mare parte dintre angajati intra in concedii. Cu toate acestea, credem ca vom incheia anul intr-o nota pozitiva, avand in vedere ca deja am depasit numarul de joburi inregistrat pe intreg parcursul lui 2020”, explica Bogdan Badea.

In ceea ce priveste numarul de aplicari, luna octombrie s-a incheiat cu peste 994.000 de aplicari.

In acest moment, peste 37.214 de locuri de munca pentru Romania si strainatate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cele 4,6 milioane de CV-uri si cele peste 1,3 milioane de aplicari lunare constituie cea mai mare baza de candidati activi din Romania. Mai mult de 2 milioane de utilizatori unici folosesc in fiecare luna serviciile platformei eJobs.ro, iar zilnic sunt actualizate 7.000 de CV-uri.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL