loader
Munca de acasa, digitalizarea si diversificarea amenintarilor informatice cresc riscurile de securitate pentru companiile din Romania

Munca de acasa, digitalizarea si diversificarea amenintarilor informatice cresc riscurile de securitate pentru companiile din Romania

Criminalitatea informatica este un domeniu aflat intr-o permanenta inovare si cunoaste o rata foarte rapida de dezvoltare si diversificare

• 65% dintre companiile din Romania folosesc sau vor sa foloseasca telemunca intr-un mediu complet securizat, arata un raport recent al Microsoft

• Diversificarea amenintarilor informatice creste riscul de atacuri cibernetice asupra companiilor din Romania

• Reputatia buna a expertilor romani in securitate informatica conduce la o crestere a cererii globale de specialisti din Romania

Munca de acasa sau munca in regim hibrid, razboiul din Ucraina si contextul economic actual, precum si noile evolutii din domeniul inteligentei artificiale sunt factorii care au creat un mediu propice pentru dezvoltarea si diversificarea amenintarilor informatice. De aceea, companiile incep sa acorde o atentie din ce in ce mai mare metodelor de preventie pentru atacurile cibernetice, tendinta care va conduce si la o mai buna colaborare intre autoritati si mediul privat. Acestea sunt o parte dintre concluziile evenimentului ”Cybertech sau Science Fiction: Ce trebuie sa stie investitorii despre tendintele si vulnerabilitatile in domeniul securitatii cibernetice in 2023”, organizat astazi in Bucuresti de Camera de Comert Elvetia-Romania in parteneriat cu Swiss Webacademy, Microsoft si Team Extension, sub patronajul Ambasadei Elvetiei in Romania.

"Criminalitatea informatica este un domeniu aflat intr-o permanenta inovare si cunoaste o rata foarte rapida de dezvoltare si diversificare. Expansiunea tipurilor de dispozitive care fac posibila accesarea mobila a internetului, pe de-o parte, si digitalizarea banilor si a operatiunilor bancare, pe de alta, sunt elemente care au dus la cresterea exponentiala a numarului de utilizatori si, implicit, a riscurilor de victimizare. Dezvoltarea parteneriatului cu alte institutii sau organizatii, care pot contribui la eficientizarea si multiplicarea actiunilor cu caracter preventiv, reprezinta o abordare curenta a Politiei Romane in organizarea demersurilor specifice domeniului prevenirii criminalitatii informatice”, a declarat Sorin Ioan Stanica, comisar-sef de politie si sef al biroului Prevenire din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

Evolutia tehnologiilor digitale este tot mai accelerata, iar tot ce poate fi calculat si previzibil va fi automatizat. Dar diversitatea si complexitatea noilor tehnologii si aplicatii va aduce vulnerabilitati noi si riscante.

Spatiul digital e in plina expansiune si devine un spatiu de atac mult mai vast pentru hackeri. Acum, mai mult ca niciodata, managerii din companii trebuie sa inteleaga contextul in care traim, amenintarile din digital si masurile strategice pe care trebuie sa le ia pentru a preveni sau pentru a face fata unui atac cand acesta se produce. Si asta nu mai este doar treaba specialistilor. Ea a devenit deja problema noastra a tuturor”, a declarat Daniela Chrzanovski, directorul general al centrului de training si servicii IT Swiss Webacademy si liderul grupului Cybersecurity in cadrul Camerei de Comert Elvetia-Romania (CCE-R).

Totodata, munca de acasa sau munca in regim hibrid din ultimii ani a crescut riscul amenintarilor informatice pentru companii. Un procent de 81% dintre liderii departamentelor de securitate informatica afirma ca organizatia lor a inceput sa implementeze sau are in prezent un mediu de lucru hibrid si 91% planuiesc ca organizatiile lor sa faca tranzitia completa la acest model in urmatorii cinci ani, arata rezultatele unui studiu recent realizat de Microsoft,  in cadrul caruia au fost intervievati peste 900 de Chief Information Security Officers.

Peisajul securitatii cibernetice continua sa evolueze, iar modelul Zero Trust este acum imperativ pentru organizatiile care doresc sa se protejeze, asigurand si flexibilitate angajatilor pentru a fi productivi. Implementarea Zero Trust inseamna tranzitia de la incredere implicita – unde se presupune ca intreaga retea interna este sigura – la un model care presupune verificarea in mod explicit a intregii infrastructuri, pe baza tuturor semnalelor disponibile. Microsoft a creat un model de maturitate Zero Trust care ajuta companiile sa aleaga cele mai potrivite politici de securitate pe baza profilului lor. Conform raportului nostru, Cybersecurity trends in Central and Eastern Europe, 65% din companiile din Romania au implementat sau au ca prioritate implementarea telemuncii pe baza unei arhitecturi de securitate implicita, pentru care Microsoft recomanda o abordare de tip Zero Trust”, a declarat Eugen Rusen, Security Cloud Solution Architects Lead CEE in cadrul Microsoft.

Chiar daca marile companii de tehnologie din intreaga lume au anuntat planuri de restructurare masive in ultimele luni, specialistii IT din Romania sunt la mare cautare, iar cererea de experti in securitate cibernetica este in crestere.

Departamentele de inginerie si de dezvoltare software sunt inca foarte active in marile companii de tehnologie. In plus, startup-urile profita de restructurarile facute de marile companii si angajeaza dezvoltatori software de top care poate nu erau la fel de accesibili inainte. Nevoia de inovare va exista in continuare, iar dezvoltatorii de top vor fi intotdeauna la mare cautare. In ceea ce priveste securitatea cibernetica, am observat intr-adevar o crestere a cererii pentru aceste servicii. Piata IT din Romania este una dintre pietele cu cea mai rapida crestere din Europa Centrala si de Est, iar securitatea cibernetica este o componenta cheie a sectorului IT&C de aici”, a declarat Moe Jame, CEO al companiei de servicii IT Team Extension si liderul grupului IT in cadrul Camerei de Comert Elvetia-Romania.

Autori

foto
MICROSOFT ROMANIA SRL