loader
Masini electrice: Banca Europeana de Investitii (EIB) sustine planul Enel pentru instalarea a 14.000 de statii noi de incarcare pentru vehicule electrice

Masini electrice: Banca Europeana de Investitii (EIB) sustine planul Enel pentru instalarea a 14.000 de statii noi de incarcare pentru vehicule electrice

Enel X Mobility, subsidiara Enel, a obtinut un imprumut in valoare de 115 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de statii de incarcare a vehiculelor electrice pe intreg teritoriul Italiei in perioada 2018-2022.

Banca Europeana de Investitii (BEI) colaboreaza cu Enel pentru instalarea a aproximativ 14.000 de statii de incarcare a vehiculelor electrice pe intreg teritoriul Italiei, pe parcursul urmatorilor cinci ani. Acesta este obiectivul acordului semnat astazi la Roma de catre BEI si Enel X Mobility, o subsidiara a Enel X, linia de business a Grupului Enel care se concentreaza pe dezvoltarea de produse inovatoare si solutii digitale. Enel X Mobility va primi un imprumut pe 10 ani in valoare totala de 115 milioane de euro, garantat de Enel SpA, dintre care 50 de milioane de euro au fost deja investiti.

In ceea ce priveste BEI, care va suporta aproximativ 50% din investitia totala a Enel X Mobility, aceasta tranzactie face parte din principalele sale arii de activitate: finantarea proiectelor care lupta impotriva schimbarilor climatice in domenii precum inovatie si mobilitate sustenabila.

Enel si-a luat angajamentul de contribui in mod semnificativ la dezvoltarea mobilitatii electrice in Italia prin Programul National propriu, ce are ca scop instalarea in toata tara a 7.000 de statii de incarcare pana in 2020, ajungand la un total de 14.000 pana la finalul anului 2022, cu o investitie totala de aprox. 300 de milioane de euro.

”Ne-am luat angajamentul de a contribui in mod activ la dezvoltarea unui sistem sustenabil de mobilitate in Italia. Planul nostru este unul ambitios si este important sa avem sprijinul BEI pentru a-l implementa” a spus Directorul General Enel, Francesco Starace. ”Vom construi o infrastructura extinsa si avansata din punct de vedere tehnologic, care va ajuta la cresterea numarului de masini electrice pe soselele Italiei si va genera beneficii semnificative pentru mediu, sistemul economic, pentru companii si cetateni, imbunatatindu-le vietile de zi cu zi, precum si obiceiurile de calatorie si de consum.”

”Avem o lunga traditie de colaborare cu Enel in ceea ce priveste proiectele orientate catre probleme de mediu, care au ca scop maximizarea beneficiilor finale pentru consumatorii casnici si Intreprinderile Mici si Mijlocii”, a spus Vice-Presedintele BEI, Dario Scannapieco. ”Dupa modernizarea centralelor electrice si angajamentul nostru in valoare de 1 miliard de euro in vederea instalarii a 41 milioane de contoare digitale noi, acum suntem extrem de incantati sa sustinem acest proiect: masinile electrice vor ajuta la imbunatatirea vietii populatiei, rezultand in mai putina poluare si mai putin zgomot.”

Reteaua extinsa de statii de incarcare a Enel X va include statii Quick (22 kW) instalate in zone urbane, precum si statii Fast (50 kW) si Ultra Fast (peste 150 kW) pentru incarcarea rapida in zone extra-urbane. Peste 60% din statiile de incarcare vor fi instalate in zone metropolitane mari si in alte orase, in timp ce restul vor asigura initial o acoperire nationala, pentru a sustine calatoriile de durata lunga si medie, in zonele suburbane si pe distante lungi. Aceasta infrastructura noua include si statiile de incarcare ale proiectului EVA+ (Electric Vehicles Arteries), co-finantat de Comisia Europeana, care are in vedere instalarea in trei ani, pe rutele extra-urbane, a 180 de statii de incarcare pentru vehiculele electrice cu autonomie de 400 km . Acestea vor fi disponibile pe piata pana la finalul lui 2018, un important pas pentru adoptia acestei tehnologii de catre publicul larg.

Pentru lansarea Programului National, Enel X semneaza acorduri cu administratiile locale si regionale, precum si cu institutii publice si companii private, pentru a proiecta infrastructuri in zonele publice sau private cu acces deschis.

Incepand de astazi, peste 350 de municipalitati au semnat acorduri cu Enel X pentru instalarea infrastructurii de incarcare a masinilor electrice.

Autori

foto
ENEL ENERGIE SA