loader
Mai mult de doua treimi dintre angajatorii romani asteapta sa isi mentina salariile neschimbate in trimestrul I / 2019

Mai mult de doua treimi dintre angajatorii romani asteapta sa isi mentina salariile neschimbate in trimestrul I / 2019

Perspectivele de angajare pentru intervalul ianuarie - martie 2019 sunt pozitive in toate regiunile si in majoritatea sectoarelor industriale, dar se asteapta ca ritmul de angajare sa incetineasca usor.

Aproximativ 1 din 5 (19%) dintre angajatorii romani anticipeaza adaugarea la salariile lor in primul trimestru al anului 2019, in timp ce 9% anticipa scaderea marimii fortei de munca, potrivit sondajului ManpowerGroup Outlook privind Angajarea Angajarii pentru intervalul ianuarie-martie 2019.

Prognoza neta de ocupare a fortei de munca se situeaza la o valoare pozitiva de + 15%, care, desi trendul este usor mai usoara decat in ​​Q4 / 2018 (cu 2 puncte procentuale) si Q1 / 2018 (cu 1 punct procentual), indica faptul ca solicitantii de locuri de munca pot beneficia de un ritm constant de angajare la inceputul anului.

Cu toate acestea, 70% dintre angajatori nu anticipeaza nicio modificare a marimii salariilor, cel mai mare procent din peste doi ani, ceea ce sugereaza ca piata fortei de munca este mai prudenta decat in ​​ultimele trimestre.

In unele sectoare industriale, si anume Agricultura, Vanatoare, Silvicultura si Pescuit, Minerit si Cariera, procentul angajatorilor care nu intentioneaza sa isi schimbe forta de munca este de 82%, insa perspectivele de angajare continua sa fie favorabile in toate, din cele zece sectoare analizate.

Angajatorii din industria prelucratoare sunt cei mai optimisti si inregistreaza o prognoza neta de ocupare a fortei de munca de 26%, care este cu 3 puncte procentuale mai slaba decat in ​​trimestrul precedent si cu 9 puncte procentuale mai slaba decat in ​​T1 / 2018.

Angajatorii din sectorul Finante, asigurari, imobiliare si servicii de afaceri sunt, de asemenea, optimisti, raportand o previziune neta de ocupare a fortei de munca de 23%, care consolideaza atat in ​​Q4 / 2018, cat si in Q1 / 208, cu 1, respectiv 7 puncte procentuale.

Perspectivele solide ale ocuparii fortei de munca sunt, de asemenea, raportate in sectorul Comertului cu ridicata si cu amanuntul, unde perspectiva pentru T1 / 2019 se ridica la + 20%, Transport, Depozitare si Comunicare, cu o perspectiva de + 19% si Constructii 18%.
Cu toate acestea, Outlook in sectorul Constructii slabeste in mod semnificativ fata de trimestrul 4/2018, cu 14 puncte procentuale, si este, de asemenea, usor mai slab decat in ​​T1 / 2018, cu 2 puncte procentuale.

Scaderea cea mai abrupta, atit trimestrial, cit si an de an, este totusi raportata in sectorul de energie electrica, gaze si aprovizionare cu apa, unde prognoza neta de ocupare a fortei de munca de -11%, singura negativa in regiuni si sectoare industriale, este de 20 puncte procentuale mai slabe decat in ​​trimestrul precedent si cu 22 de puncte mai slabe decat anul trecut in acest moment.

Angajatorii din toate cele opt regiuni anticipeaza castigurile salariale in trimestrul urmator.
Angajatorii din regiunile de Sud si Bucuresti si Ilfov sunt cele mai optimiste, raportand veniturile nete de ocupare a fortei de munca de + 20%.

In Bucuresti si Ilfov, perspectivele se imbunatatesc cu 6, respectiv 3 puncte procentuale fata de Q4 / 2018 si Q1 / 2018, in timp ce in regiunea Sud perspectivele se diminueaza cu 7 puncte procentuale fata de trimestrul precedent, insa se imbunatatesc cu 8 puncte procentuale/ an.

Angajatorii din regiunea Sud-Est raporteaza cele mai putin optimiste previziuni regionale de ocupare a fortei de munca regionale de + 9%, cu 13 puncte procentuale mai slabe decat in ​​T4 / 2018, dar raman relativ stabile in comparatie cu T1 / 2018. Castigurile salariale sunt prognozate in cadrul organizatiilor de toate dimensiunile.

Cea mai puternica piata a fortei de munca este asteptata de angajatorii din categoria Mare, care raporteaza o Perspectiva de + 24%, in timp ce cele mai prudente planuri de angajare se reflecta in Outlook + 4% raportate de angajatori in micro-organizatii.

Perspectivele se atenueaza pe parcursul ultimului trimestru in trei din cele patru categorii de marime, in special in organizatiile mijlocii, unde previziunile privind ocuparea fortei de munca + 16% sunt cu 9 puncte procentuale mai slabe decat in ​​T4 / 2018 si raman stabile in micro-organizatii.

 

 

 

 

Imagini

Autori

foto
MANPOWER ROMANIA SRL