loader
Industria asigurarilor poate sa sustina si sa ofere sprijin oamenilor atunci cand au nevoie cel mai mult

Industria asigurarilor poate sa sustina si sa ofere sprijin oamenilor atunci cand au nevoie cel mai mult

Interviu cu Virgil Soncutean, CEO, Allianz-Tiriac Asigurari

Q: Romania a crescut foarte mult in ceea ce priveste dezvoltarea serviciilor de asigurari, dar este inca la un nivel scazut. Cat de departe suntem din potentialul de penetrare a asigurarilor in Romania?

Virgil Soncutean: Structura sau mixul de afaceri al pietei romanesti de asigurari este foarte dezechilibrat, asigurarile auto depasind doua treimi din piata totala. Astfel, industria asigurarilor este prea dependenta de ciclurile industriei auto, aratand astfel un grad scazut de maturitate.


Ca industrie, ne putem castiga rezistenta si puterea pentru a indeplini potentialul odata ce asigurarea auto va ajunge la aproximativ o treime din piata totala, in timp ce alte linii de asigurare, de ex. asigurarea de viata, asigurarea de sanatate, asigurarea proprietatii si raspunderea devin motoare de crestere reala pentru piata.


Intr-adevar, piata asigurarilor din Romania a crescut in ultimii 5 ani (cu exceptia trimestrului I, 2018, cand piata a inregistrat o usoara scadere). Cu toate acestea, rata de crestere nu a depasit rata de crestere a PIB-ului si, prin urmare, patrunderea asigurarilor pe PIB-ul romanesc a fost destul de stabila, la aproximativ 1,3%. Iar situatia este, din pacate, similara cu cea din ultimii 25 de ani - piata este captiva de propria sa structura (mix de afaceri), ceea ce limiteaza oportunitatea de a debloca potentialul de crestere si de a ajunge de la o acoperire a PIB de 1,3% la 3-4% PIB-ul inregistrat in tarile est-europene. tarile vest-europene sunt departe, cu o acoperire de peste 6% din PIB.

 

Puteti citi interviul integral, in limba engleza, aici.

 

Autori

foto
ALLIANZ - TIRIAC ASIGURARI SA