loader
Ericsson Mobility Report: asimilarea 5G, mai rapida decat era de asteptat

Ericsson Mobility Report: asimilarea 5G, mai rapida decat era de asteptat

Estimarile arata ca abonamentele 5G vor ajunge la 1,9 miliarde in 2024, pe masura ce operatorii intensifica implementarile si utilizatorii trec la dispozitive 5G

Dezvoltarea rapida si entuziasmul pentru 5G au determinat Ericsson (NASDAQ: ERIC) sa anticipeze inca 400 milioane de abonamente mobile imbunatatite in banda larga, la nivel global, pana la sfarsitul anului 2024. Editia din iunie 2019 a Ericsson Mobility Report estimeaza 1,9 miliarde de abonamente 5G - in crestere fata de cele 1,5 miliarde anticipate in editia din noiembrie 2018 - o crestere de aproape 27%.

Ca urmare a asimilarii rapide 5G, au crescut in mod semnificativ si alte estimari. Acoperirea 5G este estimata sa ajunga la 45% din populatia lumii pana la sfarsitul anului 2024. Aceasta ar putea creste pana la 65%, pe masura ce tehnologia de partajare a spectrului va permite implementarea 5G pe benzile de frecventa LTE.

Furnizorii de servicii de comunicatii de pe mai multe piete au trecut la 5G dupa lansarea smartphone-urilor compatibile cu 5G. In plus, furnizorii de servicii din unele piete stabilesc obiective mai ambitioase pentru o acoperire a populatiei de pana la 90% in primul an.

Angajamentul puternic al furnizorilor de chipset-uri si dispozitive este esential pentru accelerarea adoptarii 5G. Pe parcursul acestui an, urmeaza sa intre pe piata smartphone-uri pentru toate benzile principale de spectru. Pe masura ce dispozitivele 5G sunt din ce in ce mai disponibile si mai multe retele 5G devin disponibile, se estimeaza peste 10 milioane de abonamente 5G in intreaga lume pana la sfarsitul anului 2019.

Se asteapta ca patrunderea abonamentelor 5G sa fie cea mai rapida in America de Nord, 63% din abonamentele mobile anticipate in regiune pentru 2024 fiind pentru 5G. Urmeaza Asia de Nord-Est pe locul al doilea (47%) si Europa pe locul al treilea (40%).

Fredrik Jejdling, vicepresedinte executiv si director retele la Ericsson, declara: „5G se dezvolta cu siguranta intr-un ritm rapid. Aceasta reflecta entuziasmul furnizorilor de servicii si al consumatorilor pentru aceasta tehnologie. 5G va avea un impact pozitiv asupra vietilor si afacerilor oamenilor, realizand castiguri dincolo de IoT si cea de-a patra revolutie industriala. Cu toate acestea, se poate beneficia in totalitate de 5G doar prin crearea unui ecosistem solid in care toti partenerii din domeniul tehnologiei, al reglementarii, securitatii si din industrie au un rol de jucat."

Totalul traficului de date mobile a continuat sa creasca la nivel mondial in T1 2019, in crestere cu 82% fata de anul precedent. Se estimeaza ca acesta va ajunge la 131EB pe luna pana la sfarsitul anului 2024, moment in care se preconizeaza ca 35% va fi in retele 5G. Exista 1 miliard de conexiuni celulare IoT la nivel global, cifra care se asteapta sa creasca la 4,1 miliarde pana la sfarsitul anului 2024, din care 45% sunt reprezentate de Massive IoT. Industriile care utilizeaza Massive IoT includ utilitati cu contorizare inteligenta, asistenta medicala sub forma de imbracaminte medicala si transport cu senzori de urmarire.

Raportul din iunie 2019 contine si trei articole scrise impreuna cu furnizorii de servicii, care ofera informatii despre progresele inregistrate pe pietele care urmeaza sa adopte sau deja implementeaza 5G.

Cu Telstra in Australia, Ericsson exploreaza modul de gestionare a cererii in continua crestere pentru date si video, pastrand in acelasi timp experienta consumatorilor, in special pentru streaming de continut live. MTS din Rusia ajuta la descrierea modului in care retelele mobile ar trebui sa evolueze pentru a asigura nivelul de performanta al retelei care va raspunde asteptarilor clientilor in timpul pregatirilor pentru 5G. Articolul scris impreuna cu Turkcell din Turcia analizeaza modul in care performanta retelei si ofertele de servicii sunt gestionate printr-o implementare de retele wireless cu acces fix (FWA).

Cititi versiunea integrala a Ericsson Mobility Report iunie 2019

Autori

foto
ERICSSON TELECOMMUNICATIONS ROMANIA SRL