loader
Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Patria Bank in vanzarea in doua transe a unui portofoliu de creante neperformante in valoare nominala totala de 502 milioane de lei

Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Patria Bank in vanzarea in doua transe a unui portofoliu de creante neperformante in valoare nominala totala de 502 milioane de lei

Deloitte Romania si Reff & Asociatii, membra a retelei globale Deloitte Legal, au asistat Patria Bank in vanzarea unui portofoliu de creante neperformante in valoare nominala totala de 502 milioane de lei catre societati din grupul KRUK.

Portofoliul scos la vanzare a fost segmentat in doua transe, fiecare dintre acestea fiind vanduta in urma unui proces competitiv dedicat de selectare a cumparatorului. Prima transa a portofoliului, in valoare nominala de aproximativ 245 de milioane de lei, a fost vanduta in octombrie 2018 si a cuprins credite de consum negarantate acordate persoanelor fizice. Portofoliul in valoare nominala totala de aproximativ 257 de milioane de lei care face obiectul celei de a doua transe, anuntate in ianuarie 2019, este format din creante rezultand din contracte de credit garantate acordate persoanelor juridice si consumatorilor.

„Expertiza echipelor Deloitte si Reff & Asociatii a determinat succesul acestor tranzactii, care au avut o contributie importanta la imbunatatirea performantei financiare a bancii, in parcursul recent catre o crestere profitabila si curatarea bilantului de credite neperformante”, a declarat Daniela Iliescu, membru al Consiliului de Administratie al Patria Bank.

In ambele etape ale proiectului, echipa de consultanti financiari Deloitte Romania a asigurat servicii complete de asistenta pentru structurarea tranzactiei, pregatirea bazelor de date, planificarea si coordonarea proceselor de vanzare. Echipa a fost condusa de Radu Dumitrescu, Partener Servicii Suport in Tranzactii, iar Bogdan Mazilu, Assistant Director, a asigurat coordonarea serviciilor de asistenta financiara, cu sprijinul consultantilor Crina Ciudin si Radu Constantin.

„Desi piata creditelor neperformante este influentata in mod semnificativ de schimbarile codului fiscal si de potentialele schimbari legislative care afecteaza activitatea bancara si de colectare a creantelor, acest proiect imi da speranta ca in continuare vom asista la astfel de tranzactii care sa ajute bancile sa-si imbunatateasca performanta financiara. Aceste tranzactii au fost unele dintre cele mai importante incepute in Romania in 2018 pe aceasta nisa, atat din punctul de vedere al complexitatii, cat si ca procent din valoarea totala a pietei locale”, a spus Radu Dumitrescu, Partener Servicii Suport in Tranzactii, Deloitte Romania.

In ambele etape ale proiectului si cu privire la ambele segmente de portofoliu, societatea de avocati Reff & Asociatii a fost implicata in toate aspectele juridice privind procesul competitiv de selectie a cumparatorului, de la structurarea juridica preliminara, la redactarea contractelor de cesiune propuse de catre banca potentialilor investitori, precum si pe tot parcursul sesiunilor de negociere, pana la semnarea documentatiei de transfer. De asemenea, cu privire la vanzarea celei de-a doua transe societatea de avocati va asista Patria Bank pana la finalizarea formalitatilor post-transfer. Proiectul a fost condus de Andrei Burz-Pinzaru, Managing Partner la Reff & Asociatii si coordonat de Andreea Serban, Managing Associate, cu sprijinul Lorenei Rosia, Senior Associate, si Danut Arion, Associate.

„Asistenta oferita de Reff & Asociatii in aceasta operatiune confirma pozitia de top a echipei noastre in domeniul tranzactiilor de acest tip. Executarea acestor tranzactii intr-o perioada mai putin fasta pentru piata secundara a creantelor neperformante in Romania sustine faptul ca vanzarea acestor portofolii ramane unul dintre instrumentele-cheie aflate la dispozitia bancilor pentru administrarea eficienta a acestor cazuri. Ramane de vazut daca vom asista in continuare la evolutii legislative care limiteaza acest tip de operatiuni pe plan local sau daca legiuitorul roman va intelege sa armonizeze legislatia in linie cu practica celorlalte state din UE si cu recomandarile Bancii Centrale Europene, care stimuleaza aceasta piata in scopul asigurarii unui mediu de creditare stabil si sustenabil”, a spus Andrei Burz-Pinzaru, Managing Partner la Reff & Asociatii, membra a retelei globale Deloitte Legal.

Deloitte Romania si Reff & Asociatii sunt unii dintre cei mai activi consultanti din Romania pe piata creditelor neperformante, avand o experienta solida in astfel de mandate. In perioada 2014-2018, Reff & Asociatii a asistat atat banci, cat si investitori si entitati de recuperare creante, in vanzari sau achizitii de portofolii de credite neperformante in valoare totala de circa 6 miliarde de euro.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL