loader
De la samanta la raft

De la samanta la raft

Modul in care inovatiile IBM vor transforma fiecare etapa a lantului de aprovizionare cu alimente in urmatorii cinci ani

In urmatorii cinci ani, numarul populatiei Pamantului va depasi pentru prima data opt miliarde. Lantul nostru alimentar complex - deja suprasolicitat din cauza schimbarilor climatice si a resurselor de apa limitate - va fi pus la incercare intr-o masura si mai mare. Pentru a raspunde cerintelor acestui viitor suprapopulat, vom avea nevoie de noi tehnologii si dispozitive, de descoperiri stiintifice si de modalitati complet noi de a gandi siguranta si securitatea alimentelor. 

Cercetatorii IBM din intreaga lume lucreaza deja la solutii dedicate fiecarei etape a lantului alimentar. Acestia ajuta fermierii sa maximizeze randamentele culturilor si sa dezvolte modalitati de reducere a epidemiei de risipa a hranei care distruge 45% din rezerva noastra de alimente. Savantii nostri lucreaza pentru a crea o plasa de siguranta care sa captureze agentii patogeni si contaminantii inainte ca acestia sa imbolnaveasca oamenii. Si inventeaza modalitati de a tine plasticul departe de gropile de gunoi si de oceane.

Pe parcursul acestei saptamani, va vom prezenta oamenii de stiinta din spatele programului „5 in 5” din acest an, in cadrul concursului Science Slam din cadrul celui mai mare eveniment IBM dedicat clientilor, al anului: Think 2019 din San Francisco.

Urmariti acest program live miercuri, 13 februarie, de la 20:00 – 21:00 ora locala (UTC/GMT+2), sau urmariti reluarea aici. Concursurile Science Slam le ofera cercetatorilor nostri ocazia de a transmite importanta muncii lor unei audiente generale, intr-o perioada foarte scurta - aproximativ cinci minute. Am descoperit ca acest lucru este un exercitiu extrem de util, care face inovarea mai accesibila, reducand-o la elementele sale esentiale.

Cercetatorii nostri ne inspira sa ne imaginam ce altceva ar mai putea fi posibil in urmatorii cinci ani. Cand persoana cu numarul opt miliarde se va naste pe pamant, aceasta va intra intr-o lume mai conectata, mai interdependenta si mai receptiva la schimbare decat cea pe care parintii sai si-au imaginat-o vreodata. Acesta este viitorul care ne asteapta. 

Iata un rezumat al predictiilor pe care savantii IBM le vor prezenta in acest an.

De la Samanta…

Tehnologiile digitale in agriculturavor contribui la hranirea unei populatii in crestere, utilizand mai putine resurse 

Cum ii oferi acces la credit unui fermier care nu a pus niciodata piciorul intr-o banca? Prin digitalizare si surprinderea tuturor aspectelor legate de agricultura, de la calitatea solului, la abilitatile conducatorului tractorului si pana la pretul pepenilor comercializati pe piata. Acest lucru este cunoscut drept Digital Twin, iar in urmatorii cinci ani, cu ajutorul AI, vom putea folosi cu totii aceste date pentru a prognoza cu precizie randamentele culturilor, furnizand bancilor si institutiilor financiare punctele de date de care au nevoie pentru a oferi credite care sa ajute fermierii sa se extinda -- poate ca, pana la urma, banii chiar cresc in copaci.

La Recolta.…

Tehnologia blockchain va impiedica risipa alimentara

In cinci ani,vom elimina o mare parte dintre necunoscutele costisitoare ale lantului de aprovizionare cu alimente. De la fermieri pana la furnizorii de produse alimentare, fiecare participant din lantul de aprovizionare va sti exact cat de mult sa planteze, sa comande si sa expedieze. Risipa alimentara se va reduce semnificativ, iar produsele care ajung in carucioarele consumatorilor vor fi mai proaspete - atunci cand tehnologia blockchain, dispozitivele IoT si algoritmii AI isi vor uni fortele.

La Raft…

Cartografierea microbiomului ne va proteja de bacteriile rele

In termen de cinci ani, inspectorii pentru siguranta alimentelor din intreaga lume vor obtine o noua superputere: capacitatea de a folosi milioane de microbi pentru a proteja ceea ce mancam. Acesti microbi - unii potriviti pentru consumul uman, altii nu - sunt introdusi in mod regulat in alimente in ferme, fabrici si magazine alimentare. Datorita unei tehnici noi care ne permite sa analizam in mod rentabil compozitia genetica a acestora, microbii ne vor spune multe despre siguranta alimentelor pe care le consumam. 

La Masa…

Senzorii AI vor detecta agentii patogeni alimentari acasa

In termen de cinci ani, fermierii, procesatorii de alimente si bacanii din intreaga lume - impreuna cu miliardele de persoane care gatesc acasa - vor putea detecta fara efort substantele contaminante periculoase din produsele alimentare. Vor avea nevoie doar de un telefon mobil sau de un blat de lucru cu senzori AI. Cercetatorii IBM creeaza senzori AI puternici, mobili, care pot detecta agentii patogeni alimentari oriunde ar putea aparea. Acesti senzori mobili pentru bacterii ar putea creste dramatic viteza unui test pentru un agent patogen de la cateva zile la cateva secunde, permitand persoanelor de pe parcursul lantului alimentar sa detecteze existenta agentilor daunatori E. coli sau Salmonella inainte de aparitia unui focar.

La Gunoi...

Un proces nou si radical de reciclare va da o noua viata plasticului vechi

In cinci ani, eliminarea deseurilor si crearea de noi materiale plastice vor fi complet transformate. Toate obiectele, de la cutiile de lapte pana la cutiile pentru biscuiti, la pungile pentru alimente si ambalajele pentru branzeturi, vor fi reciclabile, iar companiile de productie a poliesterului vor putea sa preia deseurile si sa le transforme in ceva util. Aceasta tranzitie va fi sustinuta de inovatii cum ar fi VolCat, un proces chimic catalitic care digera anumite materiale plastice (numite poliesteri) intr-o substanta care poate fi alimentata direct in masinile de fabricat plastic pentru a crea noi produse.

Autori

foto
IBM ROMANIA SRL