loader
Comertul, serviciile si constructiile – domeniile in care aplica majoritatea candidatilor de peste 45 de ani

Comertul, serviciile si constructiile – domeniile in care aplica majoritatea candidatilor de peste 45 de ani

Aproximativ 450.000 de aplicari au fost inregistrate, de la inceputul anului, din partea candidatilor cu varsta de peste 45 de ani, activi pe platforma de recrutare online eJobs.ro.

Domeniile cele mai cautate de acestia au fost retailul (care a adunat mai mult de 130.000 de aplicari), zona de prestari servicii (65.212 aplicari), constructiile (aproape 56.000 de aplicari), transporturile, bancile si serviciile financiare, industria alimentara si auto.

”Urmeaza aplicarile pentru joburile din productie, ceea ce nu ne surprinde pentru aceasta categorie de varsta. Interesant este faptul ca la foarte scurta distanta se afla joburile din IT&C, un domeniu care, pana nu demult, ii atragea aproape exclusiv pe tineri. Una dintre explicatii este faptul ca vorbim despre o zona care a inceput sa se deschida foarte mult in ultimii ani inclusiv in directia reconversiei. Astazi, nu mai este deloc iesit din comun sa vedem un programator junior la 45 de ani, care a intrat in acest domeniu dupa 20 sau 25 de ani petrecuti intr-o industrie complet diferita”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.

In ceea ce priveste departamentele in care isi doresc cel mai mult sa lucreze candidatii de peste 45 de ani, primul loc in top este ocupat de vanzari. Urmeaza departamentele administrativ / logistica, relatii clienti / call center, financiar / contabilitate si transport / distributie. Aproape 40.000 de aplicari au fost depuse pentru un job de manager, de la inceputul anului, dupa cum arata datele eJobs Romania.

”Una dintre cele mai mari frici ale candidatilor care au depasit varsta de 45-50 de ani este ca nu mai sunt suficient de atragatori pentru angajatori. Fie pentru ca au prea multa experienta si ar putea fi considerati supracalificati, fie pentru ca nu sunt suficient de digitalizati, nu stiu cum sa-si redacteze CV-ul sau cum sa gestioneze intrebarile din timpul unui interviu de angajare. Realitatea este insa ca angajatorii vad in acesti cadidati o serie de calitati care cantaresc foarte greu in procesul de selectie. Si aici ma refer la stabilitate, seriozitate sau faptul ca sunt destul de implicati la job pentru ca au reusit deja sa gaseasca un echilibru intre viata personala si cea profesionala”, explica Bogdan Badea.

In acest moment, din cei peste 4 milioane de candidati activi in baza de date eJobs, aproximativ 730.000 au varsta de cel putin 45 de ani. In primele 6 luni ale anului, acestia au aplicat, in medie la 9 joburi, dinamica fiind similara cu cea de anul trecut.

 

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL