loader
Coalitia pentru Economia Circulara avertizeaza: Noua Ordonanta de Urgenta a Ministerului Mediului diminueaza eficienta instrumentelor economice

Coalitia pentru Economia Circulara avertizeaza: Noua Ordonanta de Urgenta a Ministerului Mediului diminueaza eficienta instrumentelor economice

Coalitia pentru Economia Circulara (CERC) aduce in atentia publicului efectele negative pe care Ordonanta de Urgenta 74/2018 le va avea asupra gestionarii deseurilor si atingerii tintelor de reciclare impuse de Comisia Europeana Romaniei.

Coalitia pentru Economia Circulara (CERC) aduce in atentia publicului efectele negative pe care Ordonanta de Urgenta 74/2018 pentru modificarea si completarea legii nr. 211/2011 privind regimul deseurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje si a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, le va avea asupra gestionarii deseurilor si atingerii tintelor de reciclare impuse de Comisia Europeana Romaniei.

Argumentul principal invocat de Ministerul Mediului in ceea ce priveste adoptarea OUG 74 a fost acela ca, in conditiile actuale, Romania nu isi poate indeplini tintele asumate fata de Uniunea Europeana, iar transferul si sporirea autoritatii asupra deseurilor catre Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitare (ADI-uri) ar rezolva aceasta problema. Argumentul nu este unul valid, tinand cont ca ADI-urile nu numai ca nu reusesc sa isi atinga tintele, dar cele mai multe dintre ele nici macar nu functioneaza! Mai mult, OUG-ul nu prevede niciun fel de penalitati pentru lipsa de performanta a acestor asociatii.


Subliniem ca modificarile propuse in OUG 74/2018 diminueaza, de fapt, eficienta instrumentelor economice necesare alinierii la legislatia europeana in domeniu, generand probleme de natura tehnica si financiara tuturor actorilor implicati pe lantul gestionarii deseurilor.

OUG 74/2018 elimina cel mai important instrument, “Taxa la groapa”, cu toate ca in Preambulul Ordonantei este mentionat ca fiind unul din instrumentele economice recomandate de Comisia Europeana ”pentru modernizarea gestionarii deseurilor in Romania”. In schimb Ordonanta introduce o taxa surpriza, inexistenta in alte state membre UE, denumita total neinspirat: “Contributia pentru Economie Circulara”. Se transmite astfel un mesaj negativ asupra conceptului de Economie Circulara, ca fiind generator de taxe si impozite suplimentare pentru romani.

Raspunderea extinsa a producatorului, un alt mecanism modificat prin OUG 74/2018, obliga producatorii sa isi administreze tintele de valorificare a ambalajelor exclusiv prin intermediul Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitare. Astfel ei devin finantatori captivi ai unui sistem astazi neperformant, cu caracter centralizat si monopolist, cu costuri neoptimizate, netransparente, desprinse total de realitatile unei piete bazate pe libera concurenta. Aceste costuri ridicate se vor regasi inevitabil in pretul de vanzare al produselor ambalate, fiind platite in cele din urma de catre cetatean.

O alta noutate a acestui act normativ este introducerea incepand cu anul 2021 a sistemului de garantie pentru ambalajele primare reciclabile. Aceasta modificare nu a fost discutata in niciuna dintre dezbaterile publice si nu are la baza un studiu de impact sau oportunitate.

Coalitia pentru Economia Circulara apreciaza decizia de a introduce sistemul de tarifare diferentiat “Platesti cat Arunci”. Remarcam insa si aici lipsa detaliilor pentru implementarea acestui sistem, tinand cont ca aceasta impune o renegociere a tarifelor si modificarea tuturor contractelor de servicii publice de salubritate pana la 1 ianuarie 2019.


Coalitia pentru Economie Circulara isi reafirma rolul de partener de discutii avand convingerea ca in sesiunea de toamna a Parlamentului disfunctionalitatile semnalate vor putea fi remediate, astfel incat acest act normativ important sa-si atinga scopul declarat.
 

Autori

foto
COALITIA PENTRU ECONOMIA CIRCULARA